10 ierarhi au participat la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

de | apr. 23, 2023

În Duminica a 2-a după Paști (a Sfântului Apostol Toma), 23 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în sobor de ierarhi, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, cu prilejul hramului principal.

Hramul principal al acestui sfânt locaș este „Învierea Domnului” și în fiecare an se sărbătorește în mod festiv la duminica Tomii. Și anul acesta, la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș, au oficiat Sfânta Liturghie 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi, printre care autorități centrale, județene și locale și a altor oficialități civile și militare, precum și copii şi tineri îmbrăcați în port popular.

După ce au mers în procesiune de la Centrul Eparhial până la Catedrala Episcopală, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care a vorbit despre primele cuvintele ale Mântuitorului spuse Apostolilor după învierea Sa: „Pace vouă”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit celor 10 arhierei, precum și oficialităților, preoților și tuturor credincioșilor care au participat la acest important eveniment din Eparhia Banatului Montan.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica. La bucuria hramului au luat parte și autorități centrale, județene și locale, civile și militare.

După Sfânta Liturghie în fața Catedralei a avut loc și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean, oferit de formaţii de dansatori şi tineri care au prezentat portul și dansul popular din Banatul de Munte.

Odată cu sărbătorirea hramului a debutat și ediția a XVI-a  a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, dedicată „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Episcopia Caransebeșului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...