105 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița

de | feb. 6, 2024

105 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița au fost sărbătoriți marți, 6 februarie 2024, printr-o serie de manifestări militare și religioase, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, şi a oficialităților civile și militare, printre care şefi ai instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În deschiderea manifestărilor, la sediul Comandamentului Brigăzii, de la ora 10:45, a avut loc o ceremenie militară și religioasă în cadru căreia a fost dezvelit bustul generalului Grigore Bălan și a fost inaugurat noul pavilion al marii unități. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului, în prezența oficialităților militare și civile, printre care s-au aflat comandantul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina’’, generalul maior Bogdan Cernat, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’, colonelul Cristinel-Dumitru Colibaba, foști comandanți ai brigăzii, comandanți de unități și mari unități și alți invitați.

De la ora 12:00, pe strada General Grigore Bălan din Bistrița, a avut loc un ceremonial militar-religios în cadrul căruia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și felicitare, cu prilejul acestui moment festiv. Ierarhul a reamintit că o credință fără fapte este moartă, îndemnându-i pe participanți să fie creștini adevărați, nu doar cu numele, ci și cu faptele.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a oferit câteva distincții: Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost conferit colonelului Cristinel Dumitru Colibaba, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, iar Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost acordat colonelului Florin Ștefănescu, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, și colonelului Alin Florin Marian, șeful de stat major al Brigăzii 81 Mecanizată.

Ceremonia a cuprins următoarele momente: prezentarea onorului și salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, rostirea de alocuțiuni din partea oficialităților militare și civile, acordarea de distincții și expoziția de tehnică, armament și echipamente militare.

 

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a efectivelor participante, fiind conduse de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Cristinel-Dumitru Colibaba, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, dirijor plutoner-adjutant principal Bogdan Bejinaru.

Scurt istoric

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” este continuatoarea tradiţiilor militare ale Regimentului 81 Infanterie „Dej”, înfiinţat în anul 1919, şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobîlna”, înfiinţat în anul 1968. Este prima mare unitate care a atins exigenţele de interoperabilitate cerute de accederea în structurile militare ale Alianţei Nord-Atlantice. În ultimii douăzeci de ani, militarii brigăzii au participat la misiuni din toate teatrele de operaţii în care Armata României a fost prezentă: Angola, Albania, Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. Din anul 2010, Brigada 81 Mecanizată poartă denumirea onorifică a generalului erou Grigore Bălan.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Wolf Art și Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...