Lansarea cărții „Părintele Dumitru Stăniloae și Traducerea Filocaliei Grecești. Surse, Colaboratori și Receptare”, la Târgul de carte Gaudeamus

de | apr. 25, 2024

Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a lansat o nouă carte în cadrul celei de-a 23-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus, care are loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 24-28 aprilie 2024. Este vorba despre volumul „Părintele Dumitru Stăniloae și Traducerea Filocaliei Grecești. Surse, Colaboratori și Receptare”, semnat de părintele lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Editura Renașterea, cartea „Părintele Dumitru Stăniloae și Traducerea Filocaliei Grecești. Surse, Colaboratori și Receptare” (colecția „Ortodoxia românească a secolului XX. Nr. 1”) a fost lansată joi, 25 aprilie, începând cu ora 12:00, la Târgul de carte Gaudeamus, în prezența ierarhilor Eparhiei Clujului, precum și a unor clerici, teologi și oameni de cultură.

Au luat cuvântul și au prezentat noua apariție editorială: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (în calitate de prefațator al cărții) și dr. Adrian Nicolae Petcu, istoric, consilier superior și cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) din Bucureşti.

„Demersul Părintelui Perșa se încadrează în ceea ce aș numi «despre Filocalie în termeni academici», în sensul în care, ca un cercetător acrivist, așa cum îl cunoaștem, a desfășurat o muncă organizată, respectând cu rigurozitate metodologia cercetării actuale, dar și cu răbdarea necesară unei bune decantări a informațiilor, până la «produsul final». A apelat la sursele existente – manuscrise (cu analizele aferente, de grafie, conținut, datare sau locație), articole teologice sau din presă, cu referire la apariția volumelor filocalice, cercetările existente dedicate tematicilor conexe publicării colecției, diferite mărturii interne, introduceri, note de subsol, dar și documentele CNSAS la care a avut acces, însoțit de instrumentele necesare pentru a interpreta, a filtra informațiile veridice de cele incomplete, echivoce sau chiar false. Această cercetare impresionează din mai multe motive – mai întâi, prin însăși tematica abordată, legată de spiritualitatea românească recentă; apoi, pentru metodologia, motivațiile, structura și argumentarea utilizate; în continuare, pentru conținut, de vreme ce cuprinde informații inedite, coroborate cu geografii, personaje sau momente importante, deschizând noi perspective; impresionează și prin prezența paginilor de manuscrise ale traducerii, spre exemplificare și analiză, caligrafie, comentarii sau corecturi; dar și pentru apelul la textul grecesc sau la alte traduceri existente, într-o analiză comparativă, în vederea extragerii unor concluzii cât mai exacte sau a unor argumente complementare pentru concluzii definitive. De la un capăt la altul se observă pasiunea pentru detaliu a autorului, dar și răbdarea necesară pentru a le așeza într-o viziune coerentă vizavi de tematica în discuție”, a spus Episcopul-vicar Benedict, în prefața cărții.

De asemenea, un cuvânt a rostit și autorul volumului, pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a vorbit despre conținutul lucrării și le-a mulțumit tuturor celor prezenți.

 „Cercetarea de față are în vedere sursele, colaboratorii și apariția Filocaliei în traducerea Părintelui Dumitru Stăniloae și fenomenul pe care această lucrare l-a generat în teologia românească, precum și rolul pe care marele teolog român l-a avut ca făuritor al limbajului filocalic în țara noastră și în teologia ortodoxă”, a evidențiat autorul.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de directorul Editurii Renașterea, preotul dr. Cătălin Pălimaru.

„Volumul are un deosebit element de originalitate în peisajul teologic românesc prin felul cum pune în relief procesul realizării Filocaliei românești, tradusă de Părintele Dumitru Stăniloae după ediția greacă. Filocalia tradusă de Părintele Stăniloae reprezintă un monument al spiritualității românești, iar în contextul demarării procesului de canonizare a Părintelui Stăniloae, munca sa la Filocalie, care a însemnat deopotrivă un demers academic dar și unul cu o puternică încărcătură spirituală, își dezvăluie valoarea sa inestimabilă. Volumul, ce inaugurează colecția «Ortodoxia românească a secolului XX», este prefațat de Preasfințitul Benedict Bistrițeanul”, a afirmat directorul editurii.

În ședința de lucru din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care se află și părintele Dumitru Stăniloae, propus pentru canonizare. Aceștia vor fi canonizați în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

 

Vizionează evenimentul integral AICI

Târgul de carte Gaudeamus

În perioada 24-28 aprilie 2024, în Piața Unirii din Cluj-Napoca se desfășoară a 23-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de aproape două decenii. Evenimentul este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Târgul de carte e găzduit în 16 pavilioane expoziționale, cu 60 de standuri care reunesc oferta a peste 85 de edituri, distribuitori de carte românească și străină, producători și distribuitori de muzică și jocuri educative.

Până duminică,  28 aprilie, sunt programate peste 40 de lansări de carte, care vor oferi publicului prilejul de a se întâlni cu câțiva dintre cei mai îndrăgiți scriitori din întreaga țară.

Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului participă la târg cu o ofertă generoasă de titluri ce aparţin unor importanţi clerici, teologi și oameni de cultură din ţară şi din străinătate. Site-ul oficial al Editurii Renașterea de unde se pot plasa comenzi AICI

Cei care nu pot ajunge la Târgul de carte Gaudeamus din Piața Unirii, pot accesa site-ul gaudeamus.ro, unde vor putea găsi standurile virtuale ale participanților, în varianta online a târgului, „astfel încât noutățile editoriale, ofertele speciale și surprizele pregătite de participanți cu acest prilej vor fi accesibile și iubitorilor de carte care nu vor putea ajunge zilele acestea la ediția Cluj-Napoca a Târgului de Carte Gaudeamus”, anunță organizatorii.

Mai multe fotografii de la eveniment AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA