Hramul Parohiei misionare a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca

de | apr. 24, 2024

În ziua cinstirii Sfinţilor Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului, miercuri, 24 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului.

De la ora 16:30, la demisolul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din cartierul clujean Între Lacuri, unde își are sediul Parohia misionară a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența a numeroși credincioși, printre care s-au aflat și persoane cu deficiențe de auz și vorbire, precum și profesori și elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca, în frunte cu doamnele directoare Nicoleta Dunca și Adelina Sabău.

Slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către părintele Adrian Petrescu, păstorul duhovnicesc al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca, care este și secretarul Protopopiatului Cluj II, precum și profesor de religie asociat la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei, fiind traduse în limbaj mimico-gestual. La chinonic, doamna Mihaela Pop, asistent social la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca, a interpretat pricesne.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța zilei, când s-a făcut pomenirea Sfinţilor Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului, ocrotitorii parohiei. De asemenea, le-a transmis mesajul de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Andrei.

Părintele paroh Adrian Petrescu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei misionare a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a dăruit un tablou artistic, cu tema „Cruce”, realizat de doamna preoteasă Livia Petrescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Misiune în rândul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din cele două județe ale Arhiepiscopiei Clujului

Județul Cluj

Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca a fost organizată începând cu anul 2000. La început credincioșii comunității au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund, iar din anul 2003 slujbele religioase se săvârșesc la demisolul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” de pe strada Târnavelor, nr. 4, din cartierul clujean Între Lacuri. Sfânta Liturghie și celelalte slujbe religioase sunt săvârșite de către preotul comunității, prin limbajul mimico-gestual.

Comunitatea parohială este formată din aproximativ 100 de persoane cu deficiențe de auz și vorbire, fiind păstorită de către preotul Adrian Petrescu, care este și secretarul Protopopiatului Cluj II, precum și profesor de religie asociat la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

Județul Bistrița-Năsăud

În prezent, la Bistrița, misiunea pastorală în rândul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire se desfășoară la demisolul bisericii parohiale „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din municipiu, unde slujește preotul misionar Cătălin Mileșan, care oficiază slujbele în limbaj mimico-gestual pentru comunitatea surdo-muților din Bistrița. Acesta este singurul preot din județul Bistrița-Năsăud care știe să traducă în limbajul semnelor rugăciunile și Sfânta Liturghie, fiind hirotonit preot în anul 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pentru a păstori comunitatea surdo-muților din județul Bistrița-Năsăud.

În cei opt ani de slujire sacerdotală, părintele Cătălin a reușit să-i unească și să formeze o comunitate activă. Împreună cu ei se implică în diverse acțiuni, inclusiv în afara bisericii, pe unii reușind chiar să îi angajeze și să-i integreze în societate. Totodată, acesta este interpretul lor în diverse cazuri unde este nevoie de traducere.

La data de 26 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat noul sediu al Asociației Naționale a Surzilor din România – Filiala Bistrița. Situat în Piața Centrală, nr. 22, sediul a fost amenajat corespunzător pentru a deservi nevoile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. În noul spațiu au loc activități culturale, de socializare, precum și de consiliere și îndrumare.

Ziua Naţională a Surzilor din România, marcată anual pe 9 noiembrie, a fost stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. Prima asociație a persoanelor care suferă de surditate s-a constituit pe data de 9 noiembrie 1919, sub patronajul Reginei Maria și a purtat numele de „Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România”. Ȋn prezent, drepturile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire sunt apărate de Asociația Națională a Surzilor din România.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...