Liturghia Darurilor la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Grigorescu

de | apr. 26, 2024

Vineri, 26 aprilie 2024, de la ora 17:00, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Grigorescu, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Salva – protos. Mihail Nagy (fiu al parohiei), preotul paroh Adrian Medan, preotul slujitor Grigore-Toma Someșan, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții parohiei. La chinonic, doamna prof. Florina Trif, interpretă de muzică populară și directoarea Școlii Gimnaziale din comuna Râșca, a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Părintele Episcop-vicar Benedict a binecuvântat trei icoane donate parohiei de mai mulți credincioși. De asemenea, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre rolul și semnificația postului, oferindu-le sfaturi și îndemnuri folositoare în pregătirea duhovnicească pentru întâmpinarea Praznicului Învierii Domnului.

Scurt istoric

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” a fost înființată în anul 1991, pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși din cartierul Grigorescu, cel care a format comunitatea parohială fiind părintele Petru Varga.

Piatra de temelie a noului lăcaș de cult, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh”  și „Nașterea Maicii Domnului”, a fost pusă în data de 15 iunie 1997, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Biserica parohială, aflată pe strada Fântânele, nr. 30A, a fost edificată în perioada anilor 1997-2015, lucrările de construcție fiind coordonate de preotul paroh Petru Varga, împreună cu preotul Marius-Petre Varga, în prezent preoți pensionari îmbisericiți. Lăcașul de cult a fost sfințit în data de 23 august 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preoții Adrian-Ioan Medan și Grigore-Toma Someșan.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA