106 ani de la Unirea Basarabiei cu România | Ceremonie cultural-religioasă la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca

de | mart. 27, 2024

În ziua când s-au împlinit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, miercuri, 27 martie 2024, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, au participat elevi și profesori de la liceul gazdă, autorități civile și militare, precum și reprezentanți ai instituțiilor de cultură clujene.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, la bustul ilustrului profesor Onisifor Ghibu din fața liceului care îi poartă numele, după intonarea imnului național al României, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat o slujbă de Te Deum și a rostit un scurt cuvânt de învățătură.

A urmat ceremonia de depunere de coroane și flori la bustul lui Onisifor Ghibu, după care primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, a vorbit despre semnificația istorică a zilei.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiu, s-a încheiat cu un microrecital liric susținut de mai mulți elevi de la instituția de învățământ care a găzduit manifestarea. Elevii au fost coordonați de profesorul Gabriel Braic.

Scurt istoric

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chișinău a votat alipirea la Regat, forţând bolşevicii să părăsească teritoriul, iar spre sfârşitul aceluiași an s-a înfăptuit Marea Unire, la data de 1 Decembrie 1918. Basarabia a rămas parte a României până în vara anului 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică, conform istoricilor.

Pedagogul Onisifor Ghibu a fost unul dintre participanţii importanţi de la Marea Unire din 1918. Membru corespondent al Academiei Române, profesor și politician dedicat, acesta a luptat pentru drepturile și unitatea poporului român, fiind cel care a reușit deschiderea de școli românești în toată Basarabia.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...