106 ani de la Unirea Basarabiei cu România | Ceremonie cultural-religioasă la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca

de | mart. 27, 2024

În ziua când s-au împlinit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, miercuri, 27 martie 2024, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, au participat elevi și profesori de la liceul gazdă, autorități civile și militare, precum și reprezentanți ai instituțiilor de cultură clujene.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, la bustul ilustrului profesor Onisifor Ghibu din fața liceului care îi poartă numele, după intonarea imnului național al României, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat o slujbă de Te Deum și a rostit un scurt cuvânt de învățătură.

A urmat ceremonia de depunere de coroane și flori la bustul lui Onisifor Ghibu, după care primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, a vorbit despre semnificația istorică a zilei.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiu, s-a încheiat cu un microrecital liric susținut de mai mulți elevi de la instituția de învățământ care a găzduit manifestarea. Elevii au fost coordonați de profesorul Gabriel Braic.

Scurt istoric

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chișinău a votat alipirea la Regat, forţând bolşevicii să părăsească teritoriul, iar spre sfârşitul aceluiași an s-a înfăptuit Marea Unire, la data de 1 Decembrie 1918. Basarabia a rămas parte a României până în vara anului 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică, conform istoricilor.

Pedagogul Onisifor Ghibu a fost unul dintre participanţii importanţi de la Marea Unire din 1918. Membru corespondent al Academiei Române, profesor și politician dedicat, acesta a luptat pentru drepturile și unitatea poporului român, fiind cel care a reușit deschiderea de școli românești în toată Basarabia.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...