13 ani de la despărțirea de Părintele Teofil Părăian, un nevăzător iubitor de Dumnezeu

de | oct. 29, 2022 | Aniversări și comemorări

Sâmbătă se împlinesc 13 ani de la plecarea la cele veșnice a Arhim. Teofil Părăian, fiul cel mai mare, născut orb, al unei familii de țărani din Topârcea, județul Sibiu, devenit mai târziu fiu al obștii Mănăstirii Brâncoveanu și duhovnic căutat de mulți tineri.

În acest sens, el spunea:

„Sunt un duhovnic mare pentru cei care mă ascultă, mic pentru cei care nu mă ascultă și de nimic pentru cei care mă ocolesc”.

S-a născut în 3 martie 1929 și a primit la botez numele de Ioan. A urmat mai târziu cursurile unui liceu pentru nevăzători din Cluj, apoi o școală similară din Timișoara, perioadă în care l-a cunoscut pe Părintele Arsenie Boca, de la care a deprins Rugăciunea lui Iisus.

S-a închinoviat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus în 1 aprilie 1953 și a fost tuns în monahism în data de 15 august din același an. A primit diaconatul în 15 august 1960 și darul preoției în 13 mai 1983. În 8 septembrie 1988 a fost hirotesit arhimandrit.

După căderea regimului comunist a susținut numeroase conferințe duhovnicești, mai ales pentru studenți, dar și în diaspora română.

A plecat la Domnul în 29 octombrie 2009, după o suferință de câteva luni.

Programul de viață al Părintelui Teofil Părăian

  1. Să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare.
  2. Să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunea de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei.
  3. Să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament.
  4. Să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
  5. Să postești, în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de Biserică, în cele patru posturi mari de peste an.

Arhimandritul spunea:

„Viața duhovnicească nu se așteaptă, ci se realizează. Cine împlinește programul acesta poate să împlinească și alte lucruri, pentru că viața duhovnicească nu se cuprinde în aceste cinci puncte de program.”

Sursa: Baslica.ro

Ultimele articole

12 ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

12 ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu Anania

Se împlinesc astăzi, 31 ianuarie 2023, 12 ani de când Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a mutat în la Domnul. În seara zilei de luni, 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, la vârsta de 89 de ani, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania şi-a început călătoria spre...

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Mitropolitul Andrei împlinește 74 de ani | Aniversare

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește astăzi, 24 ianuarie 2023, vârsta de 74 de ani. Scurtă biografie Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a...

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu, „sfânta din închisoare” s-a născut pe data de 9 decembrie 1923, în comuna Cotul Ostriței (Ucraina de astăzi). A fost primul copil din cei doi al învățătorilor Ioan și Maria Oțel. În timp ce studia la Liceul din Bălți după numai un trimestru este...

125 de ani de la trecerea în veșnicie a Protopsaltului Dimitrie Suceveanu

125 de ani de la trecerea în veșnicie a Protopsaltului Dimitrie Suceveanu

Dimitrie Suceveanu a fost unul dintre cei mai mari compozitori de muzică psaltică românească. Activitatea sa a presupus, pe lângă cântarea la strană și scrierea pieselor muzicale psaltice, traducerea și tipărirea cărților de muzică psaltică în limba română. Dimitrie...