165 de ani de la Unirea Principatelor Române (Mica Unire) | Ceremonie religioasă și militară la Cluj-Napoca

de | ian. 24, 2024

165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost sărbătoriți printr-un ceremonial militar-religios la Cluj-Napoca, miercuri, 24 ianuarie 2024, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, vizavi de Palatul Administrativ al Instituției Prefectului – Județul Cluj. Au participat reprezentanți ai cultelor religioase, oficialități civile și militare, oameni de cultură și numeroși clujeni.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, în fața Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de Te Deum și a rostit un scurt cuvânt de învățătură despre importanța acestei zile.

Ceremonia publică, organizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, a cuprins următoarele momente: prezentarea onorului și salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, rotirea de alocuțiuni cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, depunerea de coroane și jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare și tradiționala Horă a Unirii.

Alocuțiuni au rostit prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, care a dat citire mesajului premierului României, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei. De asemenea, primarul Emil Boc l-a felicitat pe Părintele Mitropolit Andrei, cu prilejul zilei de naștere, și i-a cântat, împreună cu toți cei prezenți, „La mulți ani!”.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și tradiționala Horă a Unirii. Garda de onoare a fost constituită din efective ale militarilor Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, în frunte cu Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Scurt istoric

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, numită și „Mica Unire”, este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

După ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, de către Adunarea Electivă a Moldovei, la 24 ianuarie, acesta este ales şi domn al Ţării Româneşti, de către Adunarea Electivă a Ţării Româneşti.

Ţelul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Marea Unire: Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Țara Mamă – România.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...