424 de ani de la prima unire a românilor realizată de Mihai Viteazul, erou al națiunii române

de | mai 27, 2024

În data de 27 mai se împlinesc 424 de ani de la prima unire a românilor realizată de Mihai Viteazul. Domnitorul a fost declarat erou al națiunii române de Parlamentul României.

„Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” este titlul purtat de Mihai Viteazul, menționat într-un act oficial pentru prima dată în 27 mai 1600.

După eliberarea Țării Românești de controlul Porții Otomane, domnitorul a continuat luptele cu Andrei Bathory, pe care l-a înfrânt în octombrie 1599 la Şelimbăr. În 10 mai l-a înfrânt pe domnitorul moldovean Ieremia Movilă și apoi i-a fost predată cetatea Sucevei.

În timpul scurt cât a fost domnitor al celor trei țări românești a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceleiaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Egumenul Ioan de la Prislop.

Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.

Deși a durat o scurtă perioadă de timp, unirea lui Mihai Viteazul a rămas un ideal pe care românii l-au împlinit ulterior, în secolele 19-20.

„Mihai a mai fost ceva de care am uitat astăzi, a avut o dimensiune europeană, era așteptat ca apărător al Constantinopolului, Mihai a spus că și-a pus această țărișoară a lui în slujba creștinătății și aproape ca Ștefan cel Mare, care a zis că Moldova este poarta creștinătății, și el a gândit în același fel și a încercat să creeze o forță puternică”, spunea acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, într-o emisiune difuzată de Trinitas TV.

„Geniul lui a fost că forța a fost făcută din români și din țări românești în majoritate, chiar dacă trăiau și alții în acestea, și că a lăsat un testament”.

Citește și:

Foto credit: public domain

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

24 iunie: Ziua Universală a iei

24 iunie: Ziua Universală a iei

Ziua Universală a Iei este serbată anual pe 24 iunie din anul 2013 când a fost celebrată pentru prima dată de comunitatea „La blouse Roumaine”. În iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea care prevedea instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua...

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În urmă cu 8 ani se întrunea Sfântul și Marele Sinod din Creta

În data de 16 iunie se împlinesc 8 ani de la întrunirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Sfântul și Marele Sinod a reunit zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, iar lucrările nu s-au concentrat pe probleme liturgice sau dogmatice, ci pe misiunea ortodoxă...