Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 28)

de | feb. 14, 2023

Dacă privim la sfinții complicatului secol XX, majoritatea au fost oameni simpli, oameni asemeni Sfântului Dimitrie din Basarabi. Viața lor e cea mai bună lecție de arta simplificării. În acest sens Sfântul Paisie Aghioritul apus pe hârtie viața unor cuvioși asceți pe care i-a cunoscut. El notează: „Pentru a da o imagine mai vie a Harului şi pentru ca cititorii să înţeleagă mai bine duhul părinţilor, pre­cumpănitor în urmă cu câţiva ani, am considerat po­trivit să relatez câteva întâmplări petrecute cu unii simpli călugări ai acelor vremuri”.

Marele Bătrân exemplifică: „Pe când eram începător la Mănăstirea Esfigmenu, a povestit Cuviosul Dorothei că la bolniţa bătrâ­nilor venea să dea ajutor un călugăr care era atât de simplu, încât credea că înălţarea, care era şi hramul mănăstirii, este o sfântă, precum Sfânta Varvara, iar când se ruga şi număra boabele de la mătănii, zicea. „Sfânta lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi!”. Într-o zi a venit la bolniţă un frate bolnăvicios şi, pen­tru că nu exista nimic de mâncare care să-l întreme­ze, bătrânelul călugăr a coborât repede scările, s-a dus în pivniţă şi, prin ferestruica ce dă spre mare, şi-a întins mâinile şi s-a rugat: „Sfânta mea înălţare, tri­mite-mi un peşte pentru fratele bolnav”. Şi, printr-o minune, s-a pomenit cu un peşte mare în mână. L-a luat foarte firesc, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, şi l-a pregătit ca să-l întremeze pe fratele suferind.

Acelaşi călugăr mi-a povestit şi despre un alt părin­te (cred că Pahomie), care s-a dus la Capsala pentru nevoinţă mai înaltă şi a ajuns sporit duhovniceşte. Într-una din zile, un părinte de la mănăstire a făcut rost de doi peşti, pe care îi curăţa cu gândul să se ducă să-l vadă şi să i-i dea pentru binecuvântare. Dar, în timp ce-i pregătea, deodată un corb i-a răpit un peşte pe care l-a dus în zbor la Părintele Pahomie, la Capsala (distanţă de cinci ore şi jumătate de mers pe jos). Părin­tele Pahomie fusese vestit de Dumnezeu despre vizita fratelui şi, în clipa în care se gândea cu ce să-l ospăte­ze, corbul i-a adus peştele. Când a sosit fratele şi a aflat despre fapta aceasta, a slăvit şi el pe Dumnezeu, Care şi în vremurile noastre îşi hrăneşte slujitorii cu ajutorul corbului, aşa cum a făcut şi cu Proorocul Ilie.

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 28)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Emisiuni recente

Crucea, putere sau ocară, cinstire sau lepădare? P3

Crucea, putere sau ocară, cinstire sau lepădare? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.

Despre rugăciune

Despre rugăciune

În această emisiune vom vorbi despre rugăciune. Rugăciunea este vitală pentru omul credincios și definește cel mai plenar relația omului cu Dumnezeu. Ea are și un caracter particular dar și unul public, cu alte cuvinte ne rugăm și acasă dar ne rugăm și la biserică....