Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | apr. 18, 2023

Sâmbătă, 15 aprilie 2023, în Sfânta şi Marea Sâmbătă, de la ora 23:00, şi Duminică, 16 aprilie 2023, de praznicul Împărătesc al Învierii Domnului, de la ora miezul nopţii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat, împreună cu cei circa 10.000 de credincioşi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pentru a se bucura împreună de marele praznic împărătesc care aduce pentru toţi creştinii vestea Învierii lui Iisus Hristos, Fiul Dumnezeului celui Viu, Mântuitorul lumii.

Sosirea Sfintei Lumini de la Ierusalim

Marea bucurie şi semnul Învierii indubitabile a Mântuitorului Iisus Hristos din morţi a început cu aşteptarea şi sosirea Sfintei Lumini de la Ierusalim pentru cei din Baia Mare şi împrejurimi. Sfânta Lumină care se pogoară din cer în fiecare an, după amiaza, în Sfânta şi Marea Sâmbătă, la Mormântul Domnului din Ierusalim, ajunge, de 14 ani, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în România, iar de acolo în întreaga ţară şi chiar în ţările vecine. Şi tot de 14 ani, prin purtarea de grijă şi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, şi pe cheltuiala şi osteneala domnului inginer Mircea Leţiu din Satu Mare, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească şi membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Sfânta Lumină este adusă de la Bucureşti pe Aeroportul din Satu Mare, cu un avion charter, cu escale la Mitropoliile din Sibiu şi Cluj-Napoca, unde a fost preluată de cei doi Mitropoliţi ardeleni, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu şi Înaltpreasfinţitul Andrei. Prin acest gest făcut cu generozitate de Mircea Leţiu, putem spune că Sfânta Lumină ajunge în Transilvania prin gestul dezinteresat şi evlavios faţă de cele bisericeşti al unui bun credincios din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare Preasfinţitul Părinte Epscop Iustin a întâmpinat sosirea Sfântei Lumini pe soleea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, după care a fost dăruită delegaţiilor parohiale şi mănăstireşti din împrejurimi, pentru ca ea să fie în mâinile credincioşilor la slujba Învierii. De la Satu Mare la Baia Mare Sfânta Lumină a fost adusă de o delegaţie băimăreană, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, şi Ipod. Vasile Pop.

„Mulţumitori suntem faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care a primit de bună voie să Pătimească, să Se Răstignească şi să moară pe Cruce pentru noi şi pentru a noastră mântuire, ca Înviind cu putere multă din mormânt, a treia zi, să dăruiască lumii întregi, celor ce vor crede şi vor mărturisi că Iisus este Hristos Fiul Dumnezeului Celui Viu. Deci, oamenilor de pe faţa întreg Pământului, care, prin predica Apostolilor, au crezut că Iisus este Hristos Fiul Dumnezeului Celui Viu, vor primi darul vieţii şi al învierii”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Darul vieţii veşnice şi al învierii. Este icoana iubirii desăvârşite, nemărginite şi necondiţionate a Fiului lui Dumnezeu pentru om şi umanitate. După ce ne-am pregătit cu şapte săptămâni de postire, de rugăciune intensă şi de fapte bune, iată-ne în Sfânta Noapte de Înviere, când, după ce, la Mormântul Cel dătător de viaţă din Ierusalim S-a pogorât Lumina Sfântă şi a fost împărtăşită tuturor clericilor şi credincioşilor care s-au găsit în Biserica Sfântului Mormânt, preluată de delegaţia Patriarhiei Române, a ajuns la Bucureşti, pe Dealul Patriarhiei, şi de acolo a fost adusă în toată Patriarhia Română şi la toate eparhiile din ţară ca să fie împărţită preoţilor şi să fie dusă la altarele bisericilor pentru a face bucurie credincioşilor, iată că şi anul acesta a venit Sfânta Lumină ca semn al iubirii lui Dumnezeu şi al faptului că Biserica lui Hristos, Biserica Răsăritului, păstrează adevărul de credinţă neîmpuţinat şi neadăugat, neştirbit şi nealterat. Şi în Baia Mare a ajuns Sfânta Lumină. Credincioşii aşteaptă cu nerăbdare ora 12, ca să începem Slujba Învierii. Sunt în toată Episcopia, ca de altfel în toată România creştină, la toate parohiile şi mănăstirile mulţimi mari de credincioşi, care, în noaptea de Paşti, vin cu mic cu mare. Vine familia întreagă, părinţii, bunicii şi copiii, şi tinerii, şi vin ca să îşi mărturisească credinţa în Învierea lui Hristos, răspund la chemarea de a primi lumina lui Hristos şi răspund la răspunsul „Hristos a Înviat!”, cu „Adevărat a Înviat!”. Deci, această mare minune cuprinde toată România şi toată Ortodoxia, zeci de milioane de credincioşi români, din țară şi din străinătate, sunt în sărbătoare şi sute de milioane de creştini ortodocşi din toată lumea. Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem această sărbătoare cu pace, deşi la 100 de km, Ucraina este însângerată şi în război şi credincioşii de acolo şi clerul  nu pot sărbători în linişte Paştile. Noi ne-am rugat şi ne rugăm în continuare pentru ei şi pentru pacea lor, ca să le dea Dumnezeu mângâiere de sărbători şi lumină, să le lumineze calea şi să lumineze calea pentru găsirea unei soluţii de pace. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să facem, pe lângă cele sfinte, şi fapte bune pe măsură, să fim simţitori şi milostivi faţă de cei săraci şi abandonaţi, de bătrânii care au rămas fără copii sau fără nepoţi, pentru că este Anul omagial al persoanelor vârstnice în Patriarhia Română şi, iată, aşteptăm momentul în care să auzim glasul Domnului, Care a zis: „Bucuraţi-vă şi nu vă temeţi, pace vouă. Iată, eu am biruit!”. Să primim Lumina lui Hristos, s-o purtăm în toate zilele Săptămânii Luminate şi până la Sfânta Înălţare să ne salutăm cu acest salut care a devenit o mărturisire de credinţă, „Hristos a Înviat!” şi să răspundem „Adevărat a Înviat!”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Slujba Învierii Domnului

La ora douăsprezece noaptea, de pe solee, în  sunet de clopote, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a invitat credincioşii, cu lumânări în mâini şi multă bucurie în suflete, să vină să ia Lumină din Lumina luiPraznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare Hristos Domnul, trecând pe la aproape fiecare credincios din interiorul Catedralei, iar de aici Sfânta Lumină a ajuns la toţi credincioşii din curtea sfântului locaş de închinare, cu care au stat în mâini tot timpul Sfintei Slujbe de Înviere şi apoi la Sfânta Liturghie. A urmat procesiunea de înconjurare a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, în dangăt de clopote şi toacă, în cântări de slavă, la care au luat parte credincioşii. Procesiunea s-a încheiat pe esplanadă, unde a fost oficiată Slujba Învierii Domnului, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi. Răspunsurile au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Simionca.   La încheierea Slujbei de Înviere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un lămuritor cuvânt de învăţătură despre Învierea Domnului. Pentru trebuinţa credincioşilor, slujitorii Catedralei Episcopale au pus la dispoziţia credincioşilor 10.000 de pahare cu pască sfinţite, obţinută din o mare cantitate de vin şi 500 de bucăţi de prescură, care au fost distribuite credincioşilor în noaptea de Înviere.

Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paşti

Unică într-un an, Sfânta Liturghie din ziua de Paşti oferă credincioşilor, pe lângă bucuria Învierii, şi posibilitatea ca să asiste şi să se roage la o Sfântă Liturghie de noapte. Sfântul locaş de închinare a fost arhiplin de credincioşi, între care mulţi tineri şi chiar copii mici. Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Prof. Drd. Claudiu Ciscai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Dr. Adrian Roşca, medic uman, Spitalul Cinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” Bucureşti,  Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Adrian Morar, referent la Sectorul social-filantropic şi misionar, Pr. Dr. Valeriu Mircea Vana, responsabilul Agenţiei de turism şi pelerinaje „Pelerinul Creştin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita, Ipod. Vasile Pop. La Slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paşti a fost prezent şi Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, cu soţia. Răspunsurile au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Paula Simionca. La acea oră din noapte, în timpul Sfintei Liturghii au fost citite rugăciunile de sfinţire a bucatelor, care au fost, apoi, stropite cu aghiazmă.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Mai multe poze aici:

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui...

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...