Vestitorul Ortodoxiei a aniversat 34 de ani de la primul număr publicat

de | dec. 29, 2023

Vestitorul Ortodoxiei, primul periodic al Bisericii Ortodoxe Române care a apărut după căderea regimului comunist, aniversează 34 de ani de la înființare pe 29 decembrie.

Primul număr al Vestitorului Ortodoxiei a fost realizat în mai puțin de trei zile, fiind tipărit în noaptea dintre 28 și 29 decembrie 1989.

Proiectul editorial a pornit de la inițiativa unui grup restrâns de clerici și cadre didactice de la Institutul Teologic de Grad Universitar din București.

Din acest grup au făcut parte Preafericitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, și Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, pe atunci slujitori în administrația bisericească centrală. Lor li s-a alăturat tânărul Teodor Baconski, doctorand la teologie și redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședința din zilele de 18-19 ianuarie 1990, a adoptat oficial proiectul editorial lansat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist și l-a desemnat pe vrednicul de pomenire Episcop Damaschin, la aceea dată Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei cu titlul de Severineanul, să coordoneze editarea Vestitorului Ortodoxiei Românești.

Până la jumătatea anului 1992, ziarul și-a păstrat denumirea inițială: Vestitorul Ortodoxiei Românești. Apoi, pentru un an de zile, s-a numit într-un singur cuvânt Vestitorul.

De la nr. 94/15 mai 1993 a fost stabilit titlul păstrat până în prezent: Vestitorul Ortodoxiei.

Din anul 1993, a fost creată o subredacție a Vestitorului Ortodoxiei, care s-a ocupat de publicarea revistei pentru copii a Patriarhiei Române. Cu apariție lunară, această publicație a fost intitulată Chemarea Credinței.

„Vestitorul Ortodoxiei” s-a alăturat Publicațiilor Lumina, din anul 2008, iar din 2014 este disponibil în mediul virtual.

Foto credit: Vestitorul Ortodoxiei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ilarion Argatu

25 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ilarion Argatu

Părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici români și mărturisitor în temnițele comuniste a trecut la viața veșnică în urmă cu 25 de ani, în data de 11 mai 1999. Tânărul Ioan, după numele primit la botez, era originar din în localitatea Valea Glodului,...

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Originar din Covasna (n. 11 mai 1926), Horia Colan a urmat studiile liceale la Arad și universitare la Timișoara, unde a absolvit, în 1941, cursurile Facultății de Electromecanică a Școalii Politehnice. Imediat după absolvirea facultății a devenit asistent...

9 mai: Ziua Europei

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri capabile să ofere stabilitate și pace...