60 de ani de la adormirea Sfântului Nichifor Leprosul. Cum a ajuns în calendarul bisericesc

de | ian. 4, 2024

Joi, 4 ianuarie 2024, se împlinesc 60 de ani de la mutarea la cele veșnice a Sf. Cuv. Nichifor Leprosul, sfânt vindecător și făcător de minuni.

Cuviosul a fost înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române prin decizia Sfântului Sinod din 21 iulie 2021, când au fost aprobate și textele Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului și Paraclisului dedicate lui.

Într-o ședință a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Părintele Patriarh Daniel sublinia că Sf. Cuv. Nichifor Leprosul a cunoscut o popularitate deosebită mai ales în timpul pandemiei de Covid-19: „A suferit de lepră și a fost răbdător și milostiv și smerit și Dumnezeu i-a dat darul vindecării celor bolnavi”, as pus Preafericirea Sa.

Anul 2024 a fost proclamat ca Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română. În cadrul acestui an omagial-comemorativ sunt cinstiți în mod deosebit și sfinții tămăduitori.

Viața Sf. Nichifor Leprosul

Sfântul a fost chinuit de boala leprei din adolescență și și-a purtat suferința cu smerenie, într-o perioadă când nu exista încă tratament și ulterior, când boala era prea avansată pentru ca tratamentul recent descoperit să-și mai facă efectul.

Suferința l-a condus la asumarea căii monahale, devenind ucenic al altui sfânt, Antim din Chios.

Când avea 67 de ani, a fost mutat din fostul azil al Sfântului Cuvios Antim din Chios. A ajuns într-o leprozerie din apropiere de Atena, unde a avut, la rândul său, un ucenic, pe Părintele Eumenie, care a descoperit numeroasele daruri duhovnicești ale Sfântului Nichifor Leprosul.

Sfântul Nichifor Leprosul s-a mutat la Domnul în 4 ianuarie 1964, la vârsta de 75 de ani.

După moarte, moaștele sale au fost descoperite având bun miros. Iar în data de 1 decembrie 2012 Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului a proclamat canonizarea lui.

Foto credit: Fotomontaj Basilica.ro / Raluca Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ilarion Argatu

25 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ilarion Argatu

Părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici români și mărturisitor în temnițele comuniste a trecut la viața veșnică în urmă cu 25 de ani, în data de 11 mai 1999. Tânărul Ioan, după numele primit la botez, era originar din în localitatea Valea Glodului,...

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Originar din Covasna (n. 11 mai 1926), Horia Colan a urmat studiile liceale la Arad și universitare la Timișoara, unde a absolvit, în 1941, cursurile Facultății de Electromecanică a Școalii Politehnice. Imediat după absolvirea facultății a devenit asistent...

9 mai: Ziua Europei

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri capabile să ofere stabilitate și pace...