51 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Alexandru Mironescu

de | ian. 20, 2024

Pe 20 ianuarie se împlinesc 51 de ani de când scriitorul Alexandru Mironescu a trecut la viața veșnică. 

Alexandru Mironescu s-a născut pe 10 iulie 1907 la Tecuci. A studiat la Facultatea de Științe din București între 1922-26 și a continuat studiile la Paris, iar în 1929 și-a luat doctoratul la Sorbona.

Revenit în țară, a predat la facultatea pe care o absolvise, însă în 1949 a fost exclus din învățământul superior deoarece era membru al Rugului aprins și a devenit profesor la liceu.

În 1958 este arestat împreună cu fiul său, Șerban, și condamnat la 20 de ani de temniță grea, însă a fost grațiat în 1963.

„Concluzia mea, a unei vieți întregi – îndrăznesc să spun – de întinsă și bogată experiență este acesta: Nu se poate trăi fără Dumnezeu!”, mărturisea Alexandru Mironescu în „Floarea de foc”.

A fost unul dintre membrii Rugului aprins care a ținut atât de mult la întâlnirile de la Mănăstirea Antim, încât atunci când regimul ateo-comunist l-a declarat ilegal, Alexandru Mironescu a găzduit în casa sa întâlnirile care nu se mai puteau desfășura la Antim.

Părintele Andrei Scrima menționează despre Alexandru Mironescu: „Dacă am spune că avea «geniul prieteniei» – și nu numai pe acesta – nu am exagera nicidecum simțământul confirmat la fiecare întâlnire”.

Alexandru Mironescu este descris de membrii grupului de la Antim ca fiind o persoană foarte prietenoasă. A fost prieten bun cu Nicolae Steinhardt, ambii avându-l duhovnic pe Părintele Benedict Ghiuș. De asemenea, a fost foarte apropiat de Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.

Opera lui Alexandru Mironescu

Regimul cenzurator din perioada comunistă nu îi permitea scriitorului creștin să își publice opera, din contră, a fost închis pentru ideile sale. Multe din scrierile lui au fost publicate post-mortem la aproape jumătate de secol după ce au fost scrise.

În perioada interbelică a publicat Spiritul științific și Oamenii Nimănui. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a publicat Certitudine și adevăr și Limitele cunoașterii științifice.

După grațierea din 1963 a scris într-un an Floarea de foc publicată în 2001, apoi Kairos publicat în 1996 și Calea inimii – eseuri în duhul Rugului aprins apărut în 1998.

În 2014 a fost publicată prima parte a jurnalului său, Admirabila tăcere, iar doi ani mai târziu La scaunul mărturisirii.

Pe 20 ianuarie 1973, Alexandru Mironescu a murit fiind bolnav de cancer, slujba de înmormântare a fost săvârșită de Părintele Benedict Ghiuș.

Sursă foto: public domain

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ilarion Argatu

25 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Ilarion Argatu

Părintele Ilarion Argatu, unul dintre marii duhovnici români și mărturisitor în temnițele comuniste a trecut la viața veșnică în urmă cu 25 de ani, în data de 11 mai 1999. Tânărul Ioan, după numele primit la botez, era originar din în localitatea Valea Glodului,...

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Originar din Covasna (n. 11 mai 1926), Horia Colan a urmat studiile liceale la Arad și universitare la Timișoara, unde a absolvit, în 1941, cursurile Facultății de Electromecanică a Școalii Politehnice. Imediat după absolvirea facultății a devenit asistent...

9 mai: Ziua Europei

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri capabile să ofere stabilitate și pace...