29 iunie: Ziua Internațională a Dunării

de | iun. 29, 2024

În data de 29 iunie se împlinesc 20 de ani de la instituirea Zilei Internaționale a Dunării. La nivel european, ziua este marcată prin evenimente specifice în cele 14 state dunărene și are ca scop adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului.

Tema de anul acesta a zilei este „Keep the Danube Blue / Să păstrăm Dunărea albastră”.

Marcarea zilei a fost instituită în anul 1994, prin Convenția de cooperare pentru protejarea și utilizarea durabilă a fluviului de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, documentul oferă cadrul legislativ de cooperare a guvernelor, organizațiilor neguvernamentale, instituţiilor de cercetare şi industriei în vederea prezervării, protecției și îngrijirii fluviului.

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004, cu ocazia împlinirii a 10 de ani de la semnarea convenției de la Sofia.

În 2022, Apele Române, instituția care administrează apele din domeniul public al statului și infrastructura Sistemului Național de Gospodărie a Apelor, a publicat un film documentar intitulat „Spune-mi despre Dunăre!”, în care sunt prezentate informații referitoare la mijloacele de conservare a biodiversității.

Ziua Internațională a Dunării a fost celebrată pentru prima dată în anul 2004, pentru a marca un deceniu de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a Dunării.

Format în urmă cu milioane de ani, Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est, situat pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial a râurilor.

La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea creează una dintre cele mai mari şi mai bine conservate zone umede din Europa: Delta Dunării, cu peste 5.000 de plante şi animale, conform datelor Administrației Naționale „Apele Române”.

Foto credit: freepik.com

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Arhimandritul Iachint Unciuleac s-a născut în data de 10  septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, primind la botez numele Ioan. La vârsta majoratului a participat la Al Doilea Război Mondial, după care s-a înscris la Școala de Cântăreți...

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

Cu 84 de ani în urmă, în 10 septembrie 1940, Părintele Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului, trecea la cele veșnice ucis de un grup de soldați străini adepți ai unei ideologii naționaliste extremiste. Martiriul său s-a datorat faptului că  era recunoscut ca...

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...