49 de ani de la trecerea în veșnicie a Arhim. Dometie Manolache

de | iul. 6, 2024

În data de 6 iulie se împlinesc 49 de ani de la trecerea în veșnicie a Arhimandritului Dometie Manolache de la Mănăstirea Râmeț.

Biografie

Arhimandritul Dometie Manolache s-a născut în data de 13 octombrie 1924, în satul Mărculești din județul Buzău.

După absolvirea Seminarului Teologic din Buzău, a urmat cursurile Institutului Teologic din București pe care le-a încheiat în 1949. În anul 1972 s-a înscris la cursurile de doctorat la același institut teologic, pe care le-a încheiat cu media 10.

În anul 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop avându-l naş de călugărie pe părintele Serafim Popescu. În acelaşi an, a fost hirotonit diacon și preot, iar în anul 1950 a fost numit stareț al Mănăstirii Prislop.

Din 1952 până în 1957 a activat ca director de studii și profesor la școlile monahale ale Mănăstirilor: Ciolanu, Rătești și Barbu.

Pentru o perioadă a slujit la Catedrala Episcopală din Buzău, iar în 1958 a mers la Mănăstirea Piatra Fântânele, ca duhovnic al obștii monahale și paroh al comunității din localitatea Dornișoara.

Un an mai târziu a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirești și apoi a fost transferat la Râmeț, unde s-a ocupat de restaurarea bisericii vechi și a ajutat la înființarea muzeului mănăstirii.

Duhovnic iscusit

„Părintele Dometie şi-a închinat întreaga viaţă misiunii preoţeşti şi slujirii aproapelui. Cunoscând faptul că viaţa monahală din Ardeal, la jumătatea secolului al 20-lea, era oarecum diferită de celelalte două provincii româneşti: Muntenia şi Moldova, el s-a luptat cu multă râvnă pentru revigorarea vieţii monahale din Transilvania”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel în mesajul transmis la aniversarea a 40 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Dometie Manolache.

„Deşi nu avea o vârstă înaintată, Părintele Dometie, devenise un duhovnic iscusit, care a condus obştea de la Râmeţ având în suflet convingerea că, prin predică şi prin sfat duhovnicesc, prin rugăciune şi post, prin pocăință şi împărtășire euharistică, se sfințește comunitatea credincioşilor, spre dobândirea mântuirii, adică a unirii omului cu Dumnezeu”.

În anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează 100 de ani de la ridicarea la rangul de patriarhie și 140 de la recunoașterea autocefaliei, va fi proclamată canonizarea mai multor  mărturisitori, printre care și Părintele Dometie Manolache.

Trinitas TV a realizat un film documentar despre Arhimandritul Dometie Manolache, în care producătorul documentarului, Răzvan Clipici, expune mărturii despre viaţa jertfelnică a părintelui.

Foto credit: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Episcopul Vasile Flueraș (30 decembrie 1948 – 8 octombrie 2021)

Episcopul Vasile Flueraș (30 decembrie 1948 – 8 octombrie 2021)

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj-Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea obârșia în Mănăştur. A urmat şcoala generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoala profesională „16...

114 ani de la nașterea Sfântului Arsenie de la Prislop

114 ani de la nașterea Sfântului Arsenie de la Prislop

Sfântul Arsenie de la Prislop, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română, s-a născut în urmă cu 114 ani, în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram Iancu” din Brad (1922-1929), la Academia Teologică din Sibiu (1929-1933), la Academia...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua mondială a farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie. Aniversarea a fost inițiată în anul 2000 de Federația internațională a Farmaciștilor și are ca obiectiv ridicarea gradului de conștientizare asupra utilizării neadecvate a medicamentelor,...