A fost necesar să arătăm prin fapte cât de importantă este filantropia: PF Daniel | Adunarea Națională Bisericească, 2021

de | feb. 24, 2021

La Palatul Patriarhiei a avut loc miercuri, 24 februarie 2021, ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul întâlnirii s-au desfășurat lucrări în comisii permanente, reunite apoi în ședință plenară, unde au fost prezentate referatele asupra Raportului general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe 2020 privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română și supunerea spre aprobare a hotărârilor Adunării Naționale Bisericești. 

La ședință a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de reprezentanții eparhiei în ANB: președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și domnul Ioan Rus.

Înainte de lucrările organismului central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii Sfântului Sinod și membrii clerici și mireni ai Adunării Națio­nale Bisericești au participat la slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.

În continuare, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, după citirea Apelului nominal de către părintele Ion Dragu, secretarul general al Adunării Naționale Bisericești, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere a lucrărilor, cu referire specială la Raportul general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc, pe anul 2020. 

Biserica a marcat anul comemorativ al filantropilor români (2020) prin activităţi concrete, a afirmat Patriarhul Daniel în deschiderea şedinţei Adunării Naţionale Bisericeşti.

„Nu am început cu istoria filantropilor, ci cu faptele de filantropie, deoarece a fost necesar să arătăm prin fapte cât de importantă este filantropia”, a spus Preafericirea Sa despre lucrarea filantropică de anul trecut.

În 2020, Biserica a cheltuit 38 de milioane de euro. O creștere cu 17,6% (5,7 milioane euro) față de anul 2019.

„A fost un efort foarte mare, dar aceasta a arătat grija Bisericii pentru ajutorarea celor care s-au aflat în dificultate”, a precizat Preafericirea Sa.

„Anul 2020, marcat de pandemia de COVID-19 şi de restricțiile impuse în acest context, a supus întreaga societate românească unei încercări deosebite. Biserica Ortodoxă Română a lucrat în acest timp cu mult devotament şi dăruire, înmulțind rugăciunea, actele social-filantropice şi măsurile de protejare a sănătăţii oamenilor”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că „liturghia trebuie completată cu filantropie, iar filantropia trebuie luminată şi sfinţită prin liturghie”.

Şedinţa în plen a fost urmată de lucrările pe comisii şi, apoi, de prezentarea rapoartelor acestora.

Comisiile sunt: administrativ-juridică şi de validare; socială şi pentru comunicaţii media; culturală şi educaţională; economică, bugetară şi de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericeşti) şi comisia pentru românii ortodocşi de peste hotare.

 

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că în momente de încercare sau criză este bine să folosim ca mijloace de sporire în credință rugăciunea și întrajutorarea. Totodată, Preafericirea Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate și ajutorul oferit în această perioadă dificilă. Pe această cale a mulțumit și ierarhilor membri ai Sfântului Sinod, preoților, diaconilor și credincioșilor care au manifestat credința prin fapte și rugăciune în vreme de pandemie.

Evaluările și rapoartele făcute în aceste zile vor fi prezentate membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care se vor reuni joi, 25 februarie, în ședință de lucru.

Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale. ANB este formată din toți ierarhii Sfântului Sinod și câte trei reprezentanți (un cleric și doi mireni) de la fiecare eparhie.

 

Citește și:

Sursa & Foto credit: Basilica.ro / Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...