„Acad. Marius Porumb – 80”: Simpozion omagial, expoziție documentară și dublă lansare de carte la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca

de | nov. 2, 2023

Joi, 2 noiembrie 2023, la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a participat la Simpozionul omagial, expoziția documentară și dubla lansare de carte cu prilejul aniversării academicianului Marius Porumb, care a împlinit recent 80 de ani de viață. Acesta este unul dintre cei mai importanți critici și istorici de artă din țara noastră, profesor și conducător științific de doctorat în specialitatea istoria artei și director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca, începând cu ora 12:00, în prezența mai multor academicieni, oameni de artă și cultură, clerici, teologi, prieteni, colaboratori și apropiați ai acad. Marius Porumb.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit o alocuțiune și a evidențiat bunele relații pe care academicianul Marius Porumb le are cu Biserica Ortodoxă Română și, în special, cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

De asemenea, alocuțiuni au mai rostit: acad. Doru Pamfil – președintele Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan  – membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, prof. dr. Sorin Crișan – directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca și alții.

În cadrul simpozionului au fost lansate două cărți: „Pictura Românească din Transilvania, Secolele XIII-XVIII. Dicționar”, autor acad. Marius Porumb, și volumul omagial „Sub semnul artei. Studii în onoarea academicianului Marius Porumb la 80 de ani”, unde pe coperta cărții apare Mănăstirea de la Vad, ctitorie ștefaniană.

La finalul manifestării, acad. Marius Porumb – directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca a vorbit despre importanța evenimentului și a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru gândurile bune adresate cu prilejul aniversării a 80 de ani de viață.

Scurtă biografie

Acad. Marius Porumb s-a născut la 9 octombrie 1943 în localitatea Grozeşti, judeţul Lăpuşna. Între anii 1957-1961 a urmat studiile Colegiul Național „Gh. Şincai“ din Baia Mare, iar ulterior, cursurile Facultății de Istorie şi Filosofie a Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (1961-1966). În anul 1973 devine doctor în istorie, specialitatea istoria artei, cu o teză elaborată sub coordonarea acad. Virgil Vătăşianu, Icoane româneşti din Transilvania (sec. XV–XVIII). A urmat specializări în Italia, Grecia, Franţa, Ungaria și Germania.

Este membru corespondent din 1993 și membru titular al Academiei Române din 2009. De asemenea, este autorul unei opere științifice remarcabile. Activitatea sa științifică, este concretizată în cele peste 150 de articole și studii, în numeroase volume de specialitate publicate ca unic autor, în editarea și colaborarea la editarea a 15 volume.

Acesta a  coordonat și a organizat Muzeul Mitropoliei Clujului de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Fin cunoscător al artei vechi românești din Transilvania, expert în pictura și icoanele vechilor lăcașuri de cult, Marius Porumb este autorul unor lucrări de largă circulație precum: Icoane din Maramureş – Ikonen aus der Maramureş, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1975; Pictura românească din Transilvania (sec. XIV-XVII), Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; Dicționar de pictură veche românească din Transilvania (sec. XIII-XVIII), Editura Academiei Române, București, 1998; Un veac de pictură românească din Transilvania. Secolul XVIII, Editura Meridiane, Bucureşti, 2003, Ștefan cel Mare și Transilvania. Legături culturale și artistice moldo‑transilvane în sec. XV‑XVI,  Institutul Cultural Român, Cluj‑Napoca, 2004, conform articolului aniversar adresat academicianului Marius Porumb de prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române și de cercetătorul Cirpian Firea din cadrul departamentului de Istoria Artei al Institutului de Arheologie și Istoria Artei.

De-a lungul timpului i-au fost decernate numeroase distincţii şi premii, dintre care amintim: Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor al Republicii Franceze, Ordinul „Steaua României” cu rang de Cavaler, Ordinul „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului și altele. Biografia detaliată poate fi lecturată AICI

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Academia Română Filiala Cluj-Napoca / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...