Adunarea Anuală a Asociației „Oastea Domnului”, la Bistrița

de | nov. 12, 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în Duminica a 25-a după Rusalii, 12 noiembrie 2023, la Biserica „Sfânta Ana” din Bistrița (zona Big), s-a desfășurat Adunarea anuală a Asociaţiei misionare „Oastea Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Programul întrunirii a debutat duminică dimineață, la Biserica „Sfânta Ana”, unde un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși din cadrul Oastei Domnului, atât din Bistrița, cât și din întreaga țară, veniți special pentru acest eveniment.

După Sfânta Liturghie, de la ora 14:00, a avut loc Adunarea Anuală a Oastei Domnului, reunind laolaltă slujitori ai Sfintelor Altare şi numeroşi credincioşi sosiţi la Bistrița din toate zonele ţării. Evenimentul a început cu un moment de rugăciune și a continuat cu interpretarea de cântări specifice asociației misionare, rostirea de poezii creştine şi luări de cuvânt.

De la ora 17:00, în mijlocul celor prezenți s-a aflat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat slujba Vecerniei și le-a adresat un cuvânt de învățătură, îndemnuri și sfaturi duhovnicești.

Alături de ierarh au slujit: pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc – cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și președinte al Asociației „Oastea Domnului” din Sibiu, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, preoții Bisericii „Sfânta Ana” – Tudor-Ioan Bechiş şi Grigore Conea, care au fost gazdele evenimentului, precum și alți clerici participanți la manifestare.

La finalul întâlnirii, părintele prof. Vasile Mihoc a rostit un cuvânt concluziv cu prilejul Adunării Anuale a Asociației „Oastea Domnului”. Totodată, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, precum și Părintelui Mitropolit Andrei, care a acordat binecuvântarea arhierească pentru desfășurarea evenimentului misionar-duhovnicesc.

La întâlnire au participat și credincioși hipoacuzici. Astfel, slujbele și cuvântările ținute au fost traduse în limbaj mimico-gestual de părintele Mirel Ilie, preotul comunității persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Scurt istoric

Asociația „Oastea Domnului” a fost înființată în anul 1923, la inițiativa preotului ardelean Iosif Trifa, ca o mișcare de renaștere sufletească în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fiind recunoscută și susținută de Sfântul Sinod.

În cei 100 de ani de existență, sute de mii de români au aderat la această mișcare definită de părintele Iosif Trifa astfel: „Oastea Domnului este aflarea și vestirea lui Iisus cel Răstignit”.

Oastea Domnului, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, își realizează misiunea prin: participarea activă a membrilor săi la slujbele religioase din cadrul Bisericii Ortodoxe; organizarea de adunări duhovnicești; educarea copiilor și a tineretului prin programe relevante, dedicate lor, precum și prin tabere creștine; activități cu caracter cultural-creștin, în special prin cântarea și poezia creștină; lupta împotriva tuturor patimilor și a ispitelor actuale; protejarea instituției familiei, mamei și copilului; acțiuni de caritate și misiune creștină etc.

Între manifestările tradiționale ale Asociației „Oastea Domnului” se înscrie, de aproape 30 de ani, și întâlnirea anuală a tinerilor, denumită generic „Adunarea de Tineret pe Țară a Oastei Domnului”. Această manifestare are loc în fiecare an, în sâmbăta din Săptămâna Luminată, de fiecare dată în altă zonă a țării. Anul trecut, Adunarea de Tineret pe Țară a Oastei Domnului a fost găzduită la Bistrița.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...