Am venit, Măicuță, să te mai vedem…

de | aug. 13, 2016

Mănăstirea clujeană Nicula și-a deschis și-n acest an porțile pentru zecile de mii de pelerini ce vin cu bucurie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, pentru a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, dar și să participe în aceste zile la hramul așezământului monahal.

Slujbele de la Nicula, transmise live de radio Renașterea

Și în acest an, echipa Radio Renașterea formată din Paul Siladi, Grigore Sâmboan, Dan Văscu și Emil Metea, vă vor face părtași la slujbele speciale și la modul în care se desfășoară unul dintre cele mai importante pelerinaje din țară. Din 14 august, de la ora 18:00, toate slujbele oficiate la mănăstire vor fi transmise în direct, pe frecvențele radioului dar și pe internet. O premieră în acest an este faptul că o parte din slujbe o să le puteți urmări și în varianta video, pe site-ul radioului. Mai multe camere au fost instalate în apropierea altarului de vară pentru ca cei ce nu pot ajunge să se poată bucura de momente deosebite de aici. Transmisiunea o puteti urmari AICI.

Zeci de mii de oameni, așteptați la hram

Sute de oameni din diferite părți ale țării au ajuns încă de zilele trecute la mănăstire. Ei s-au așezat pe dealul din jurul așezământului monahal, unii și-au instalat corturile, și iau parte la toate slujbele oficiate de obștea mănăstirii pe altarul de vară. Cei mai mulți însă o să ajungă mâine, în ajunul praznicului, când este programat și pelerinajul pe jos, din Gherla, până aici sus, la mănăstire, un drum de aproximativ șapte kilometri, ce va fi parcurs în rugăciuni și pricesne. După ce ajung în curtea așezământului monahal, oamenii se opresc la bisericuța de lemn, unde rostesc rugăciuni și o parte dintre ei, conform tradiției, o înconjoară în coate și în genunchi de șapte ori. Această jertfă, spun ei, este mică pe lângă ajutorul pe care-l simt an de an din partea Fecioarei Maria. Apoi se închină Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, situată în biserica veche de zid, în fața altarului, și căreia îi spun necazurile și îi înalță rugăciuni. Mulți dintre ei, aduc de acasă haine ale celor dragi și le ating de icoană.

Hramul de la Nicula, în condiții de maximă siguranță

Și-n acest an, hramul mănăstirii Nicula se va desfășura în condiții de maximă siguranță întrucât peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca asigură măsurile de ordine publică în curtea așezământului monahal, dar și la pelerinajul de mâine. Totodată vor fi prezente și echipaje de ambulanță și SMURD, care vor acorda asistență medicală pelerinilor, în caz de nevoie.

Meteorologii anunță temperaturi de maxim 25 de grade pentru mâine și poimâine, astfel că e posibil ca numărul pelerinilor să fie mult mai mare față de anul trecut, când autoritățile au anunțat în jur de 35 de mii. Pentru ca pelerinii să aibă un climat de rugăciune, și-n acest an autoritățile locale și conducerea mănăstirii Nicula le-au interzis comercianților de alimente sau bunuri diverse să-și vândă marfa pe drumul care duce din satul Nicula până la mănăstire. Astfel, au permis doar vânzarea de obiecte bisericești, pe care credincioșii le pot cumpăra de la standurile amplasate în apropierea porții de intrare.

De asemenea, cei care vor dori să se spovedească, vor avea la dispoziție zeci de preoți care în aceste zile le vor asculta mărturisirile, în biserica nouă a mănăstirii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...