Aniversarea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie și 90 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca

de | nov. 5, 2023

În Duminica a 22-a după Rusalii (a bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), 5 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei și a 90 de ani de la sfințirea acesteia, precum și a 535 de ani de la înființarea Mitropoliei de la Feleac, de către Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totodată, au fost comemorați Arhiepiscopul Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 31 de ani, și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul), de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 2 ani.

De la ora 10:00, Mitropoliul Andrei și Episcopul Visarion, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul Catedralei – arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea și decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce înfățișează pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Părintele Episcop Visarion le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța milosteniei.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu. În această toamnă se împlinesc 101 ani de la înființarea corului.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a subliniat importanța istorică a zilei, când se împlinesc 90 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane, care a avut loc la data de 5 noiembrie 1933. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea Arhiepiscopului Teofil Herineanu și a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul).

Slujba parastasului

Apoi, cei doi ierarhi au săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit  31 de ani, și pentru Episcopul Vasile Flueraș, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 2 ani. De asemenea, în cripta de la demisolul Catedralei, la mormântul foștilor ierarhilor a fost oficiat un trisaghion.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, oameni de cultură și oficialități civile. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de cei doi ierarhi pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

 

Scurt istoric

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental edificat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, fiind construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. Lucrările de construcție au început în data de 10 septembrie 1923, iar în data de 7 octombrie 1923 a fost pusă piatra de temelie a catedralei, urmând ca după 10 ani să fie încheiat procesul de ridicare. La sfinţirea Catedralei, în data de 5 noiembrie 1933, au participat Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.

Un eveniment cultural dedicat împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a „Catedralei din inima Clujului” a avut loc în această săptămână, la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Scurtă biografie a ierarhilor

Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut în 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia, județul Bistrița-Năsăud. În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în anul 1957, iar în timpul arhipăstoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.

A trecut la cele veșnice în data de 3 noiembrie 1992, fiind înmormântat în cripta ierarhilor, aflată la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu a rămas în amintirea clericilor și a credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor și rugător, care și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și ajutorării sărmanilor.

„Două virtuți mari au strălucit în viața acestui slujitor al lui Dumnezeu. Pe de o parte, era omul rugăciunii, mai rugător decât noi, iar pe de altă parte, era omul milosteniei. Când își lua salariul, sărmanii din Cluj-Napoca stăteau la rând pentru a-și primi ajutorul de la Arhiepiscopul Teofil Herineanu”, conform Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Biografia detaliată a Arhiepiscopului Teofil Herineanu poate fi consultată AICI

Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul) s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în Cluj-Napoca. Din vara anului 1998, în urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula, de către un sobor de ierarhi, în frunte cu Patriarhul Teoctist Arăpașu.

Ca ierarh a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social-misionară, fiind decorat de președintele României, în februarie 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Printre cele mai importante proiecte ale Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009, ctitoria de suflet a ierarhului.

În luna septembrie 2014, a suferit un accident vascular cerebral. La finalul anului 2019, se retrage din activitatea administrativă, continuându-și pe mai departe activitatea pastorală și duhovnicească. După o lungă suferință, a trecut la Domnul în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, fiind înmormântat în cripta ierarhilor, aflată la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Mitropolitul Bartolomeu Anania. Biografia detaliată poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...