Aniversarea a 25 de ani de la înființarea Parohiei Câmpia Turzii V și binecuvântarea Centrului multifuncțional de tineret

de | ian. 22, 2023

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), 22 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Câmpia Turzii, cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea parohiei și a binecuvântării Centrului multifuncțional de tineret „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

De la ora 9:30, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, care va rămâne în biserica parohială spre bucuria și mângâierea credincioșilor. Icoana a fost pictată de doamna preoteasă Despina Murgoi din Corvinești.

În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, preotul militar Radu Cotuțiu – Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Alexandru Vaida Voevod” din Cluj, preotul paroh Raul George Rațiu, preotul pensionar Simion Felvenți – ctitorul bisericii parohiale, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Familia creștină și redresarea lumii”, în care a explicat rolul credinței în familie, explicând că modul de trăire fără Dumnezeu duce la destrămarea familiei.

Totodată, ierarhul a subliniat trei mijloace elementare de îndreptare a familiei creștine:

  1. Dimineața și seara, cel puțin 10 minute, soțul și soția să se roage împreună, iar dacă au copii, să se roage împreună cu aceștia;
  2. Participarea familiei, în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie;
  3. Bucuriile vieții să fie gustate împreună.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei și de Cvartetul coral mixt Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, coordonat de Roxana Chicidea.

La finalul slujbei, grupul de copii al parohiei a interpretat două pricesne învățate la grupul de cateheză desfășurat la biserica parohială.

De asemenea, preotul paroh Raul George Rațiu a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, i-a dăruit ierarhului un epitrahil și omofor.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Raul George Rațiu. Primarului orașului Câmpia Turzii, av. Dorin Nicolae Lojigan, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnului Mihai Mircea Chifor i-a oferit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a oferit următorilor binefăcători: domnului Constantin Oprea, cântărețul bisericii parohiale și dirijorul corului parohial, domnului Petru Moldoveanu, paraclisierul bisericii parohiale, care aniversează 90 de ani de viață, doamnei Dorina Dâmbean, președintele Comitetului parohial, doamnei Adina Șoș și domnului Silviu Vasile Mărginean.

După oficierea Sfintei Liturghii, la demisolul bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la Centrul multifuncțional de tineret „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde este amenajată și biblioteca parohială. În cadrul centrului cultural sunt organizate diverse activități pentru copii, tineri și adulți, iar începând cu acest an vor fi găzduite și acțiunile Asociației „Pro Assisto”, care acordă servicii de asistență socială persoanelor vulnerabile și copiilor cu dizabilități din Câmpia Turzii.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

 

Scurt istoric

Parohia Câmpia Turzii V a fost înființată în anul 1998, pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioșilor din cartierul ,,Oraşul muncitoresc’’, de pe străzile Gheorghe Barițiu, Oțelarilor și împrejurimi.

Biserica parohială, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a fost construită între anii 1999-2008, prin truda preotului Simion Felvenți, fiind împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Romeo Păvăloaie. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 21 iulie 2013, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Pe lângă slujirea liturgică, în Parohia Câmpia Turzii V se desfășoară și o serie de programe culturale și catehetice, dar și unele destinate în special tinerilor. Pe lângă acestea, nu sunt omise faptele bune în plan social, parohia sprijinind familiile vulnerabile din comunitate.

Astfel, în cadrul Parohiei Câmpia Turzii V, la demisolul bisericii parohiale, funcționează Centrul multifuncțional de tineret „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și biblioteca parohială. Totodată, prin bunăvoința Consiliului parohial, în mod gratuit, începând cu anul 2023, la demisolul bisericii își desfășoară activitatea și Asociația „Pro Assisto”, care acordă servicii de asistență socială persoanelor vulnerabile și copiilor cu dizabilități din Câmpia Turzii.

Din luna iunie 2020, Parohia Câmpia Turzii V este păstorită de preotul paroh Raul George Rațiu.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...