Arhiepiscopul Justinian, sărbătorit în satul natal: A fost resfințită biserica în care a fost botezat și inaugurată casa memorială

de | mai 31, 2021 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

La împlinirea a 100 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Justinian, Episcopia Maramureșului și Sătamarului a organizat sâmbătă, în Plopiș – satul natal al ierarhului, mai multe manifestări comemorative: a fost resfințită biserica în care arhiepiscopul a primit Taina Botezului, a fost inaugurată casa memorială împreună cu un bust reprezentând pe „Voievodul Maramureșului”, iar școala din localitate a primit numele „Justinian Arhiepiscopul”.

Resfinţirea bisericii monument UNESCO din Plopiş

Slujba de resfinţire a fost oficiată sâmbătă de Episcopul Iustin şi Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul, la împlinirea a 223 de ani de la punerea pietrei de temelie, a 210 ani de la prima sfințire și 100 de ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1798-1811. În anul 1955 a fost inclusă în Patrimoniul Național, iar în anul 1999 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Din anul 2014 a fost inclusă într-un proces de reabilitare şi restaurare prin implicare preotului paroh Daniel Vasile Pop, care a primit, la resfinţire, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru clerici. Au fost acordate distincţii tuturor persoanelor care au sprijinit restaurarea lăcaşului de cult.

Sfânta Liturghie

Târnosirea bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată în aer liber, în curtea lăcaşului de cult. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul Psaltic „Theologos” , dirijat de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.

Au asistat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi numeroşi credincioşi.

Omilia a fost rostită de Prof. Univ. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

„În Evanghelia de azi cuvântul central este adevărul”, a spus Părintele Profesor Ioan Chirilă. „Şi ceea ce aţi mărturisit acum (Adevărat a Înviat n.n.). Este adevărul fundamental al devenirii noastre din fii ai lumii acesteia în fii ai lui Dumnezeu. În fii ai Învierii. În părtaşi ai Celui care a strălucit din mormânt. Părtaşi ai Mântuitorului Iisus Hristos.”

După încheierea Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi, împreună cu soborul, au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părinţilor Arhiepiscopului Justinian, Ilie şi Maria, situat în cimitirul bisericii.

Inaugurarea Casei Memoriale

Casa în care s-a născut Arhiepiscopul Justinian a devenit casă memorială. Imobilul are o poveste interesantă, deoarece a fost înstrăinat în anul 1950, în satul vecin, fiind locuit până nu demult.

Preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” a răscumpărat casa şi, cu ajutorul unor meşteri lemnari, a demontat-o şi a zidit-o lângă biserica nouă, la aprox. 20 metri de locul unde a fost construită în urmă cu peste 100 de ani.

Casa memorială păstrează obiecte personale ale arhiepiscopului: mobilier, veşminte, cărţi, caiete, fotografii.

Persoanele care au contribuit la edificarea casei memoriale au primit distincţii din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

În apropierea casei memoriale a fost amplasat bustul arhiepiscopului realizat în bronz de sculptorul Ioan Marchiş.

Şcoala primară „Justinian Arhiepiscopul”

Începând cu data de sâmbătă, şcoala primară din Plopiş poartă numele „Justinian Arhiepiscopul”, personalitatea cea mai importantă a satului, pe băncile căreia a învăţat în anii copilăriei.

Placa memorială a fost binecuvântată, ca şi celelalte monumente, de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

Arhiepiscopul Justinian a trecut la cele veşnice duminică, 30 octombrie 2016, la ora 10:30, în urma unui infarct miocardic. Slujba de înmormântare a avut loc în data de 3 noiembrie 2016 la Catedrala Episcopală din Baia Mare.

După oficierea slujbei, trupul ierarhului a fost transportat la mănăstirea de metanie, Sfânta Ana – Rohia, unde a fost așezat în locul de veci pe care și l-a pregătit chiar la poarta lăcașului de cult.


Sursa: basilica.ro / Gheorghe Anghel

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Ultimele articole

Clujul, în lumina stelei multiculturale

Clujul, în lumina stelei multiculturale

Multiculturalismul rămâne una din nuanțele aparte ale orașului Cluj-Napoca, devenind în timp o stare de normalitate, tocmai de aceea o consemnăm a fi și o stea de referință a urbei. Cu rădăcini adânc înfipte în istorie, acest creuzet de la poalele Feleacului, continuă...

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor este celebrată la data de 18 mai, în fiecare an. Peste 270 de muzee şi colecţii muzeale funcționează în cadrul Patriarhiei Române. Ziua Internațională a Muzeelor a fost stabilită de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),...

Conferinţa preoţească de primavară

Conferinţa preoţească de primavară

Luni, 15 mai 2023, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au început conferinţele preoţeşti de primăvară, care au fost prezidate de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Conferinţele, dedicate Anului omagial al persoanelor vârstnice,...

Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Tulghieş

Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Tulghieş

Duminică, 7 mai 2023, a vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Tulghieș, Protopopiatul Chioar, unde a sfințit noua capelă de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Ieud

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Ieud

Duminică, 30 aprilie 2023, Duminica Mironosiţelor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Ieud, Protopopiatul Vişeu. „Duminica Mironosiţelor Femei este una dintre duminicile frumoase de...