Arhim. Benedict Vesa, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului, în dialog cu Pr. Cosmin Vele

de | feb. 20, 2020

Această ediție a emisiunii Preot și comunitate este una specială, întrucât îl are ca invitat pe Părintele Arhimandrit Benedict Vesa, Episcopul-vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Am vorbit despre familie și despre aportul acesteia în formarea Părintelui Benedict:

Îmi place mereu să spun că în cazul meu am avut de a face cu o copilarie teologică. M-am născut aproape de Biserică, în „pridvorul bisericii”, și îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru familia binecuvântată pe care mi-a dat-o. Educația teologică am primit-o de la tata, îmi aduc foarte bine aminte că eram peste tot cu el și eram foarte familiar cu tot ce se întâmplă în viața parohiei și în Biserică încă de pe atunci. Mama, cu echilibrul specific și cu pedagogia de dascăl a fost cea care a contribuit la așezarea mea sufletească și intelectuală.

Despre preocupările și ținta misiunii celui mai tânăr ierarh din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române:

Socotesc că e foarte important să învățăm să-i ascultăm pe tineri și să le dăm răspunsuri pe măsura provocărilor lor și nu răspunsuri gratuite. Îmi dorec ca printre colaboratorii mei să fie oameni tineri, care să mă ajute, pentru că, pe lângă experiență, în misiune este nevoie și de entuziasm și elan tineresc.

Despre modelele pe care le are în slujire și în activitatea de dascăl, despre alegerile făcute până acum dar și despre cele ce vor urma:

Aceasta îmi doresc să viu: să fiu părinte pentru cei care au nevoie de părinte, să fiu frate pentru cei care au nevoie de frate și copil pentru cei care au nevoie de copil. Însă toate acestea să se întâmple în această lucrare a paternității lui Dumnezeu.


Hirotonia întru arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Dr. BENEDICT VESA, Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului


 

Preot și comunitate
Preot și comunitate
Arhim. Benedict Vesa, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului, în dialog cu Pr. Cosmin Vele
Arhim. Benedict Vesa, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului, în dialog cu Pr. Cosmin Vele
/

Mai multe

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...