Baba Novac – războinic la 80 de ani

de | feb. 5, 2022 | Documentare, Personalitatea zilei

În fața Bastionului Croitorilor din Cluj-Napoca se află o statuie care salută milioanele de trecători. Această statuie îl reprezintă pe Baba Novac, un haiduc, mercenar, luptător împotriva Imperiului Otoman, , căpitan al oștii lui Mihai Viteazul. Este erou național al Serbiei și respectat ca personalitate militară în România. Statuia sa rămâne mărturie a contribuțiilor sale și servește drept amintire că în acest loc, nobilimea clujeană care favoriza un domn maghiar l-au prins, arestat și ars pe rug.

Baba Novac s-a născut în jurul anului 1520, în Serbia, în satul  Poreč, aflat în apropiere de Dunăre. La acea vreme, teritoriul se afla sub stăpânirea Imperiului Otoman. Părinții săi erau de neam românesc și i-au inspirat copilului dragostea de neam. A învățat carte la  școalamănăstirii din Poreč, ajungând să vorbească fluent slavona veche. Vorbea deasemenea româna și greaca.

De tânăr s-a învăţat cum să mânuiască sabia și a devenit haiduc pentru a se revolta împotriva conducerii otomane care asuprea populația. La fel ca alți haiduci, nu fura de la cei săraci. Haiducii nu sunt tâlhari. Îi ataca doar pe cei bogați, care erau cunoscuți că și-au clădit averi pe munca oamenilor săraci, care în loc să fie lăsați să-și ducă traiul, erau munciți mai mult și taxați tot mai mult.

Haiducul a intrat în armata lui Mihai Viteazul în anul 1595, pe când avea 80 de ani.

L-a întâlnit pe domnul român în timp ce armata lui Mihai  Viteazul ataca garnizoana turcească din Ada Kaleh. A intrat în slujba lui și i-a rămas fidel până la moarte.

Prima sa misiune, care l-a ridicat în rândul celor mai apreciați oameni ai lui Mihai Viteazul, a fost incursiunea din primăvara anului 1595 când în fruntea a 700 de haiduci a trecut Dunărea, a înaintat pâna la munții Balcani și a pus pe fugă armata lui Pașa Hassan. După această victorie Baba Novac devine atât de apreciat de Mihai Viteazul încât este alături de domnul român la fiecare bătălie a sa. Domnitorul a avut foarte mare încredere în Baba Novac, iar garda sa personală era compusă în special din haiduci sârbi. Nu avea încredere în mercenarii plătiți pentru că aceia l-ar fi trădat pentru bani. La rândul său, și Mihai Viteazul era apreciat de Baba Novac pentru personalitatea sa impunătoare.

Victoria de la Șelimbăr i se datorează lui. Nu a mai avut răbdare ca episcopul Malaspina să termine tratativele începute. Și-a pregătit ostașii și le-a ordonat să lanseze un atac surpriză.

În anul 1600, Baba Novac este trimis de Mihai în Banat, în părțile Lipovei, unde este victorios în mai multe lupte. Apoi îl însoțește  pe Mihai Viteazul în Moldova. Baba Novac ocupă teritoriul Moldovei și instalează o garnizoană în orașul Iași.

În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj, torturat și ars pe rug la data de 5 februarie 1601. Trupul său a fost tras în țeapă și expus în afara zidurilor orașului.

Când Mihai Viteazul se întoarce  biruitor în Cluj, a mers la locul unde l-au executat pe prietenul și generalul său și a pus un steag în cinstea lui.

În anul 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță pe locul în care fusese expus trupul neînsuflețit al luptătorului. În anul 1975 s-a amplasat în locul troiței actuala statuie a lui Baba Novac.

Baba Novac a fost un luptător pentru dreptate. Nu a suferit să vadă cum otomanii îi oropsesc pe cei săraci. După o viață îndelungată de haiduc, la vârsta de 80 de ani, rămâne impresionat de cauza lui Mihai Viteazul și i se alătură în luptă.  Astăzi este erou național al Serbiei și respectat ca personalitate militară în România.

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Baba_Novac

https://adevarul.ro/locale/focsani/cine-fost-baba-novac-credinciosul-general-mihai-viteazul-ucis-unguri-chinuri-groaznice-devorat-corbi-1_5587fbd3cfbe376e358b3190/index.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_lui_Baba_Novac_din_Cluj-Napoca

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/baba-novac-o-figura-legendara-in-ostile-lui-mihai-viteazul

Daniel Dieaconu, Tâlhăria și haiducia la români, Jefuitorii cu arme, Editura Universitară, București, 2014

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Baba Novac – războinic la 80 de ani
Baba Novac – războinic la 80 de ani
/

Ultimele articole

Memento: „Iubirea și Occidentul”

Memento: „Iubirea și Occidentul”

Denis de Rougemont este cunoscut publicului românesc prin excelenta sa apologie „Partea diavolului”, care descrie excepțional jocul silogismelor care au îndepărtat din conștiința publică europeană credibilitatea forței demonice, transformând-o într-un apendice istoric...

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, Cluj

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, Cluj

Aşezământul monahal, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, este situat în comuna Florești, județul Cluj, fiind ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan, a familiei Beldea și a credincioșilor din  Floreşti. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de...

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel

Mânăstirea Cășiel, din Protopopiatul Dej, județul Cluj, a fost ctitorită de călugărul Pahomie Georgiu, în anul 1765, pe pământul părinților lui. A fost cruţată de la distrugere atunci când împăratul Iosif al II-lea a dispus, la 1784-1785, desfiinţarea mănăstirilor...

Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin (1 septembrie 2022)

Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin (1 septembrie 2022)

Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1921 a adus cu sine necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a eparhiei prin descentralizare și fondarea unor protopopiate, parohii și filii noi care să corespundă realităților...

Liviu Rebreanu (27 noiembrie 1885 – 1 septembrie 1944)

Liviu Rebreanu (27 noiembrie 1885 – 1 septembrie 1944)

„Pădurea spânzuraților”, „Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii” sau „Ciuleandra” fac din Liviu Rebreanu unul dintre marii scriitori ai României secolului al XIX-lea. S-a născut pe 27 noiembrie 1885 la Târlișua, în județul Bistrița - Năsăud, fiind primul dintre...