Binecuvântare arhierească în Parohia Mociu I

de | dec. 27, 2022

În a treia zi de Crăciun, marți, 27 decembrie 2022, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Mociu, județul Cluj.

Cu acest prilej, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Andrei Budălăcean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre virtutea răbdării, pornind de la exemplul Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Florin Ureche, pe seama Parohiei Batin, Protopopiatul Dej.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, grupul „Glas Transilvan”  din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Claudiu Ciotleuș, a interpretat colinde.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Andreea Irina, cel de-al treilea copil al preotului paroh Andrei Budălăcean și al doamnei preotese Reghina.

Apoi, preotul paroh Andrei Budălăcean a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea comunității ortodoxe din Mociu, precum și pentru faptul că a botezat-o pe prunca Andreea Irina. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Nașterea Domnului, pictată pe sticlă.

 

Scurt istoric

În localitatea Mociu există două biserici și două parohii.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Mociu I, Protopopiatul Cluj I, a fost construită între anii 1900-1901, în formă de navă. În decursul anilor, biserica parohială a fost restaurată de mai multe ori, iar în anul 2003 a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, fiind resfinţită la data de 19 octombrie 2003, de către Mitropolitul Bartolomeu Anania, paroh fiind preotul Iustin Câmpean. În prezent, Parohia Mociu I este păstorită de preotul paroh Andrei Budălăcean.

În localitatea mai există o biserică, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care deservește Parohia Mociu II.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...