Binecuvântare arhierească în Parohia Mociu I

de | dec. 27, 2022 | Actualitatea religioasă

În a treia zi de Crăciun, marți, 27 decembrie 2022, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Mociu, județul Cluj.

Cu acest prilej, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, preotul paroh Andrei Budălăcean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre virtutea răbdării, pornind de la exemplul Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Florin Ureche, pe seama Parohiei Batin, Protopopiatul Dej.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, grupul „Glas Transilvan”  din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Claudiu Ciotleuș, a interpretat colinde.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Andreea Irina, cel de-al treilea copil al preotului paroh Andrei Budălăcean și al doamnei preotese Reghina.

Apoi, preotul paroh Andrei Budălăcean a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea comunității ortodoxe din Mociu, precum și pentru faptul că a botezat-o pe prunca Andreea Irina. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Nașterea Domnului, pictată pe sticlă.

 

Scurt istoric

În localitatea Mociu există două biserici și două parohii.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Mociu I, Protopopiatul Cluj I, a fost construită între anii 1900-1901, în formă de navă. În decursul anilor, biserica parohială a fost restaurată de mai multe ori, iar în anul 2003 a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, fiind resfinţită la data de 19 octombrie 2003, de către Mitropolitul Bartolomeu Anania, paroh fiind preotul Iustin Câmpean. În prezent, Parohia Mociu I este păstorită de preotul paroh Andrei Budălăcean.

În localitatea mai există o biserică, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care deservește Parohia Mociu II.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 24)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 24)

O bună lecție pentru noi creștinii întru a ne simplifica viața ne-o oferă cel supranumit filozoful plăcerii. Vom fi surprinşi când vom afla adevăratele gusturi ale acestuia. Nici vorbă de grandoarea marilor case. Mâncarea sa era simplă, Epicur bea apă mai degrabă...

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Muzeele Consiliului Județean Cluj au atras, și în 2022, vizitatori din toate colțurile lumii Muzeele subordonate Consiliului Județean Cluj au reprezentat, și în anul 2022, una dintre atracțiile principale atât pentru publicul clujean, cât și pentru turiști din alte...

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei...