Binecuvântare arhierească în Parohia Poiana Ilvei | Mitropolitul Andrei a sfințit Capela mortuară din localitate

de | iul. 19, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 6-a după Rusalii (a Vindecării  slăbănogului din Capernaum), 19 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Poiana Ilvei, Protopopiatul Năsăud, prilej cu care a liturghisit și a binecuvântat noua Capelă mortuară din localitate.

De la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii parohiale, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, preotul paroh Leon Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Încrederea în Dumnezeu”.

„Domnul Iisus Hristos nu a părăsit lumea, iar pe bolnavii de astăzi El îi primește cu drag și le zice: «Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale». Când îți zice acest lucru? Când te spovedești, atunci preotul duhovnic îți dă dezlegarea și Domnul Iisus Hristos îți iartă păcatele. Deci, El este prezent în Biserică în Sfânta Taină a Spovedaniei. De asemenea, Hristos este prezent în Biserică și în Sfânta Taină a Maslului. Zice Sfântul Apostol Iacov, în epistola sa, un lucru care ne dă curaj să apelăm la ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos, textul pe care îl auzim întotdeauna când participăm la Taina Maslului este încurajator, este plin de nădejde, este ca și cuvântul pe care astăzi i l-a spus Hristos slăbănogului: «Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale». Zice așa Sfântul Iacov, în capitolul 5 al cărții sale: «Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui». Așadar, tragem concluzia că Domnul Hristos este prezent în Biserica Lui și astăzi”, a afirmat ÎPS Părinte Andrei.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Georgiu, pe seama Parohiei Jichișu de Jos, Protopopiatul Dej.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Mitropolitul Andrei i-a acordat preotului paroh, Leon Pop, „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar primarului comunei Poiana Ilvei, Ioan Scridonesi, i-a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni. De asemenea, toți donatorii și binefăcătorii au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit noua capelă mortuară din localitate. Aceasta a fost construită cu sprijinul Consiliului Local Poiana Ilvei.

La eveniment au participat numeroși localnici și fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei, precum și oficialități locale și județene, printre care președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a 6-a după Rusalii (a Vindecării slăbănogului din Capernaum), 19 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 19 iulie 2020

Ultimele articole

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

În seria dialogurilor cu dr. Călin Emilian Cira, doctor în istorie și doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, abordăm o serie de teme specifice ce se regăsesc în opera scriitorului și monahului Nicolae Steinhardt, cunoscut și ca monahul...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...