Binecuvântare arhierească în Parohia Tioltiur, unde a slujit timp de doi ani Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului

de | iul. 22, 2023

În ziua de pomenire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, sâmbătă, 22 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul micii comunități din localitatea Tioltiur, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica din sat. Evenimentul a fost însemnat și pentru ierarhul argeșean, Parohia Tioltiur fiind locul în care a fost instalat ca preot celib, în urmă cu 59 de ani, după ce a fost hirotonit de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au binecuvântat lucrările de restaurare efectuate în ultimii ani la biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. În continuare, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului – preotul Andrei Michai, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Octavian Vancea și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vorbit despre greutățile întâmpinate în cei doi ani de slujire la Parohia Tioltiur, în perioada 1964-1966, precum și despre dorința plină de curaj a locuitorilor de a avea o biserică, înfruntând toate piedicile puse de regimul comunist și construind lăcașul de cult.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt duhovnicesc și a subliniat bucuria credincioșilor din Tioltiur, care după 59 de ani s-au întâlnit cu fostul lor paroh, astăzi unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Octavian Vancea. De asemenea, altor binefăcători le-a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire.

La final, preotul paroh Octavian Vancea a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității, acesta le-a oferit câte o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, respectiv cu Maica Domnului.

Din partea IPS Părinte Arhiepiscop Calinic, toți credincioșii prezenți la slujbă au primit în dar volumul autobiografic ,,Toată vremea-și are vreme”, în care Înaltpreasfinția Sa a consemnat momente din cei doi ani de slujire în Parohia Tioltiur.

 

Scurt istoric

În satul Tioltiur a existat o bisericuță de lemn datată din anul 1879, unde s-a slujit până în anul 1969. Mărindu-se satul, biserica de lemn a devenit neîncăpătoare. Astfel că, în anul 1964, credincioșii în frunte cu preotul paroh de atunci, Constantin Argatu (actualmente Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, pe atunci preot celib, fiind numit și hirotonit preot pe seama Prohiei Tioltiur de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu), au cumpărat de la cultul reformat biserica maghiară din centrul satului, aflată în ruină, unde s-a zidit, pe aceeași temelie, biserica actuală, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Lăcașul a fost construit între anii 1965-1969, iar între anii 1968-1969 a fost împodobit cu pictură executată de către arhimandritul Artemie de la Mănăstirea Nicula. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori.

Din luna octombrie 2014, Parohia Tioltiur cu filia Bârlea sunt păstorite de preotul paroh Octavian Vancea.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA