Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Șieu-Odorhei

de | sept. 13, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șieu-Odorhei, Protopopiatul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultima perioadă la casa parohială.

De la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în fața bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, secretarul de cabinet al Episcopului-vicar, diaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Flaviu Marian Druță, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre faptul că „Crucea este imagine-simbol a lui Dumnezeu și chip al dragostei lui Dumnezeu”.

„Crucea este declarația de dragoste a lui Dumnezeu pentru lume, pentru că ne spune chiar Însuși Hristos că nu este dragoste mai mare decât ca cineva să își dea viața pentru aproapele său”, a afirmat Preasfinția Sa.

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Flaviu Marian Druță, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemenea, consilierului parohial Luca Roiban i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Toți ceilalți donatori și binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială, care în ultimii ani a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

Slujba a fost oficiată în prezența a sute de credincioși, a fiilor satului și a autorităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Scurt istoric

Aşezat pe malul stâng al râului Șieu, satul Şieu-Odorhei are din 1905 o biserică construită sub formă de navă, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

De-a lungul vremii, în lăcașul de cult a fost introdus curentul electric, a fost pictat, s-a introdus instalația de încălzire centrală, iar în anul 2006 a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 13 septembrie 2020

Foto credit: Vasile Hertely

Ultimele articole

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

La întrebarea pe care Maica Gavrilia o primea adeseori despre popoarele „țărilor dinainte de Hristos”: „De ce îi considerați pe indieni sau pe musulmani sau evrei ca fiind de-ai dumneavoastră?”, răspundea la modul cel mai firesc și simplu: „Pentru că Îl văd pe Hristos...

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

În Duminica a 21-a după Rusalii (Pilda semănătorului - a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 17 octombrie 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI,...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...