Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”

de | ian. 26, 2020

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu vameșul), 26 ianuarie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohiei, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, parohul bisericii și protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, preotul coslujitor al parohiei – părintele Alexandru Farcaș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Importanța familiei creștine”. Pornind de la faptul că Mântuitorul Hristos a intrat în casa lui Zaheu, ierarhul a prezentat trei mijloace de întărire a familiei creștine în vremuri dificile.

Primul mijloc de întărire a familiei creștine este rugăciunea. Rugăciunea de dimineața și de seara, o cât de scurtă rugăciune, dacă o fac împreună toți ai casei, se crează o comuniune. Alt mijloc de întărire a familiei este a participa duminica la Sfânta Liturghie. Nu numai bunicul sau bunica, ci și mama, tata și copiii, toți împreună să meargă la Sfânta Liturghie. Atunci când ne uităm bine peste participanții de la slujbă, vom observa că foarte mulți dintre cei tineri lipsesc, ori întărirea familiilor s-ar face prin participarea la Sfânta Liturghie, care este ospățul credinței, care crează comuniunea absolută dintre noi și Dumnezeu, și dintre noi laolaltă. Apoi, al treilea mijloc de întărire a familiei creștine, ar fi acela ca soțul, soția, copiii, toți împreună, bucuriile pe care le îngăduie Dumnezeu pe acest pământ, destinerile, să le guste împreună. Această comuniune întărește familia creștină. Așadar, în această duminică, când se citește Evanghelia vameșului Zaheu, în casa căruia a intrat Domnul Hristos, să îl rugăm pe Dumnezeu ca Hristos să intre în toate casele creștinilor noștri, iar Domnul Hristos să poată spune ca și în casa lui Zaheu: «Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia»” a spus Mitropolitul Clujului.

 

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Radu Valeriu Bob.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Martina Merkler. La chinonic, grupul de copii, care frecventează Cercul catehetic „Sfântul Matei Brâncoveanu” al parohiei Gherla III, a interpretat câteva pricesne.

La final, preotul paroh, protopopul Iulian Paul Isip, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă, precum și tuturor celor prezenți la acest eveniment important din viața parohiei. În semn de prețuire și respect, chiriarhul a primit în dar un toiag arhieresc.

La slujbă au fost prezente autorități locale, alături de numeroși credincioși și copii care s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Radu-Mihail, cel de-al doilea copil al protopopului Paul Iulian Isip și al doamnei preotese Maria Isip.

 

Construcția bisericii noi a Parohiei Gherla III, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unicat în arhitectura eclesiastică din România, a demarat în anul 1992, la inițiativa  părintelui Ioan Morar, fiind târnosită la data de 5 octombrie 2014. În prezent, lăcașul de cult urmează a fi împodobit cu pictură.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu vameșul), 26 ianuarie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 26 ianuarie 2020

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...