Binecuvântare arhierească pentru elevii seminariști clujeni, la începutul Postului Mare

de | mart. 15, 2019 | Actualitatea religioasă

În după-amiaza zilei de vineri, 15 martie 2019, începând cu ora 14.00, la capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de părinți profesori și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.

Din soborul slujitor au făcut parte: președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Seminarului, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, alături de alți părinți profesori ai instituției de învățământ.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat faptul că sursa credinței noastre o găsim la mama și la bunica, pornind de la  Epistola a  doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 1, versetul 5: „Îmi aduc iarăşi aminte de credinţa ta neprefăcută, care, precum s-a sălăşluit întâi în bunica ta Loida şi în mama Eunichi, tot aşa, sunt încredinţat, că şi întru tine”.

 

La Liturghia arhierească au luat parte elevi seminariști şi profesori care, în timpul slujbei, s-au împărtăşit în număr mare cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.

Răspunsurile liturghice au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu.

Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfinției Sale.

La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit elevilor si cadrelor didactice cartea „Veșnicia s-a născut la sat”, apărută în contextul Anului omagial al satului românesc.

Așa cum se obișnuiește, în primă săptămână a Postului Mare, Seminarul Teologic și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au intensificat programul liturgic-duhovnicesc. Astfel, în primele patru zile din Post, tinerii teologi au participat dimineața, în capela instituților de învățământ, la Slujba Ceasurilor, iar seara, în Catedrala Mitropolitană, la Slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul Sfântului Andrei Criteanul. La finalul slujbelor, preoții profesori au adresat tinerilor îndemnuri duhovnicești. Mai multe detalii AICI.

Mai multe fotografii găsiți AICI

 

 

Ultimele articole

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...