Binecuvântare arhierească pentru tinerii aflați în tabăra de iarnă de la Mărișel

de | dec. 31, 2023

În Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului. Fuga în Egipt), 31 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul tinerilor din tabăra de iarnă de la Mărișel, județul Cluj, organizată de Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) Cluj.

Cu acest prilej, în biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Rusești, comuna Mărișel, județul Cluj, Preasfinița Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezenta celor 80 de tineri aflați în tabăra de iarnă. Din sobor au făcut parte: secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Mocean și preotul taberei – pr. Constantin Stoian.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Starea fugarului și ospitalitatea celor buni”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să facă un exerițiu de recunoștință față de toți oamenii care de-a lungul vieții le-au fost sprijin în momente dificile.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii din ATCOR Cluj, aflați în tabăra de iarnă de la Mărișel.

Tabăra ATCOR

După oficierea Liturghiei, ierarhul s-a întâlnit cu tinerii din tabăra de iarnă și le-a adresat sfaturi și îndemnuri duhovnicești, iar aceștia l-au colindat pe ierarh.

Tabăra, organizată de Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) Cluj, a început în data de 28 decembrie 2023 și se va încheia în data de 3 ianuarie 2023. S-au înscris aproximativ 80 de adolescenți, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

Tema ediției din acest an este „Viața și propovăduirea Sfântului Serafim de Sarov”.

În tabără, tinerii au parte de jocuri de cunoaștere, drumeții în natură, ateliere practice, seri de colinde și cântece folk, activități sportive, iar la final de un foc de tabără. De asemenea, aceștia se familiarizează cu  tradițiile si dansurile românești și poartă  discutii duhovnicești cu preoții taberei, dar și cu alți invitați.

Pe parcursul taberei există și un program de rugăciune, atât dimineața, cât și seara, dar și posibilitatea de a se spovedi și împărtăși la Sfintele Liturghii oficiate la biserica din satul Rusești.

Trecerea dintre ani va fi petrecută frumos între tinerii care îl caută pe Dumnezeu, dar și cu drag de veselie și cu multă voie bună, au transmis organizatorii.

Luni, în prima zi a noului an 2024, tinerii se vor reuni la rugăciune în biserica din satul Rusești, unde Sfânta Liturghie va fi săvârșită de preoții taberei.

10 ani de ATCOR Cluj

Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) a fost înființată printr-o hotărâre a Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, din data de 19 februarie 2013, pentru a dezvolta activitățile de tineret din cele trei Eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ATCOR oferă tinerilor din județele Cluj și Bistrița-Năsăud oportunităţi de dezvoltare activă și armonioasă, generatoare de schimbări pozitive. De asemenea, promovează valorile și morala creștin-ortodoxă, precum și o atitudine ecologică în rândul tinerilor.

De-a lungul timpului, ATCOR Cluj a organizat ateliere și seri de socializare, conferințe, convorbiri duhovnicești, tabere de tineret, pelerinaje, a ajutat la organizarea Întâlnirilor Tineretului Ortodox (ITO) etc.

Citește și Aniversarea a 10 ani de la înființarea Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși (ATCOR) Cluj

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...