Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Dârja și sfințirea capelei mortuare din Luna de Jos

de | dec. 17, 2023

În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși – Pilda celor poftiți la cină), 17 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat mica comunitate a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dârja, județul Cluj.

De la ora 9:30, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Escu – protosinghelul Dorotei Ilieșiu, parohul micii comunități din Dârja – ieromonahul Ioan Fărăgău, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Cină mare pentru toți”, în cadrul căruia a arătat cât de importantă este participarea noastră la viața liturgică a Bisericii.

 

La finalul slujbei, tinerele din grupul „Flori din Apuseni”, coordonate de interpretul clujean Nicolae Turcu, au susținut un concert de colinde.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit protosinghel, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe ieromonahul Ioan Fărăgău, parohul comunității. Primarul comunei Panticeu, Răzvan Butuza, a fost distins cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, pentru implicarea active în viața comunității și a parohiei.

La eveniment au luat parte autorități locale, fii ai satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gaviil” a fost construită între anii 1821-1823. Între anii 1965-1968, lăcașul a fost reparat capital, de Nicolae Cubleşan din Recea Cristur, a fost pictat de Ilieş Daniel şi Pop Vasile, iar vechiul iconostas a fost înlocuit şi împodobit cu icoane în stil bizantin, fiind pictate de prof. Victor Constantinescu din Cluj. La data de 8 septembrie 1968, biserica a fost sfințită de vrednicul de amintire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Din anul 2016 până în prezent, Parohia Ortodoxă Dârja este păstorită de protosinghelul Ioan Fărăgău.

Localitatea Dârja a dat țării o personalitate marcantă, pe ilustru medic prof. univ. dr. Iuliu Hațieganu (1885-1959).

Sfințirea capelei mortuare din Luna de Sus

În după-amiaza zilei, Părintele Episcop-vicar Benedict, înconjurat de un sobor de clerici, a binecuvântat capela mortuară din Luna de Jos, județul Cluj, edificată cu sprijinul Primăriei comunei Dăbâca,  de care aparține administrativ-teritorial localitatea Luna de Jos.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei implicați în viața și activitățile comunității. Astfel, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul din Luna de Jos, pr. Lucian Grin Vaida. Primarul comunei Dăbâca, Emil Ciobanu, a fost distins cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”, iar viceprimarul comunei Dăbâca, Sorin Ioan Borșan, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA