Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

de | oct. 17, 2021

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Simion Valer Toderean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți pe tema „De ce nu primim cuvântul lui Hristos?”.

 

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Simion Valeriu Toderean, iar pe fostul paroh, preotul Marius-Adrian Bolbos, l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Primarul comunei Chinteni, Magdalena-Lucia Suciu, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar viceprimarul Miron Teodor și epitropul Gruia Pop au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, toți ceilalți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sânmartin, filie a Parohiei Măcicașu, din Protopopiatul Cluj I, a fost construită între anii 1906-1910, prin contribuția credincioșilor și a preotului de atunci Augustin Lemeni.

Lăcașul de rugăciune a trecut de-a lungul timpului prin ample lucrări de renovare. Între anii 1971-1972 s-au realizat lucrări de reabilitare care au culminat cu refacerea picturii. La 9 iunie 1974, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian, pe atunci Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...