Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

de | oct. 17, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Simion Valer Toderean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți pe tema „De ce nu primim cuvântul lui Hristos?”.

 

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Simion Valeriu Toderean, iar pe fostul paroh, preotul Marius-Adrian Bolbos, l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Primarul comunei Chinteni, Magdalena-Lucia Suciu, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar viceprimarul Miron Teodor și epitropul Gruia Pop au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, toți ceilalți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sânmartin, filie a Parohiei Măcicașu, din Protopopiatul Cluj I, a fost construită între anii 1906-1910, prin contribuția credincioșilor și a preotului de atunci Augustin Lemeni.

Lăcașul de rugăciune a trecut de-a lungul timpului prin ample lucrări de renovare. Între anii 1971-1972 s-au realizat lucrări de reabilitare care au culminat cu refacerea picturii. La 9 iunie 1974, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian, pe atunci Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...