Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Pâglișa

de | iul. 15, 2023

Sâmbătă, 15 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul micii comunități din localitatea Pâglișa, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica din sat.

De la ora 10:00, Părintele Episcop-vicar Benedict a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani la exteriorul bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În continuare, la Altarul de vară din proximitatea bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Todoran Traian Zaharie, fostul paroh – preotul pensionar Ioan Vaida și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre ancorarea vieții creștinului în Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Liturghiei, protopopul Iulian Paul Isip a prezentat minimonografia satului Pâglișa, îngrijită de parohul Todoran Traian Zaharie, cel care a alcătuit o minimonografie și cu satul Cubleșu Someșan. Apoi, preotul paroh mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Todoran Traian Zaharie, iar pe fostul paroh – preotul Ioan Vaida l-a distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Primarul comunei Dăbâca – Emil Cioban a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, epitropul Mihai Horvat a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, preoteasa Ana Vaida, care de 50 de ani slujește strana bisericii, a fost distinsă cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Radu Cordoș a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură”. De asemenea, altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Pâglișa a fost construită în anul 1926. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori, iar în anul 1985 a fost împodobită cu pictură executată de pictorul Constantin Bumbu.  În ultima perioadă, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat atât la exterior, cât și la interior, prin grija și osteneala parohului, fiind ajutat de autoritățile locale și de mica comunitate din Pâglișa, care numără sub 100 de locuitori.

Localitatea Pâglișa este filie a Parohiei Ortodoxe Cubleșu Someșan.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...