Binecuvântarea paraclisului provizoriu al Parohiei „Sfinții Martiri Năsăudeni” din Unirea, Bistrița

de | dec. 17, 2023

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei nou-înființate „Sfinții Martiri Năsăudeni” din Unirea (Parohia Unirea II), Protopopiatul Bistrița.

Cu această ocazie, de la ora 18:00, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a paraclisului provizoriu unde se va desfășura programul liturgic al noii parohii până la edificarea bisericii parohiale. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei le-a urat spor credincioșilor în demersul care le stă înainte.

În semn de apreciere pentru întreaga implicare, precum și pentru a oferi un imbold la susținerea lucrărilor în continuare, ierarhul a oferit o serie de distincții. Astfel că, preotul paroh Daniel Bogdan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar domnul Claudiu Danciu, proiectant, precum și domnii Vasile Iuga și Ștefan Găvriloaie au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului” a fost conferită domnilor Andrei Călin Cîmpan și ing. Gavril Ursa. De asemenea, constructorul Filip Bogdan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar mai mulți ctitori și donatori au primit diplome de aleasă cinstire.

Prima Sfântă Liturghie

Sărbătoarea a continuat duminică dimineața, începând cu ora 10:00, cu săvârșirea primei Sfinte Liturghii în acest paraclis provizoriu, slujba fiind oficiată de către Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, Exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care a rostit și un cuvânt de învățătură. Din soborul liturghisitor au făcut parte directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu, și parohul acestei comunități, părintele Daniel Bogdan.

 

La sfârșitul slujbei, credincioșii au luat parte la un Concert de Colinde susținut de interpretele Cornelia Ardelean Archiudean, Mădălina Oltean, Dorina Hoza, Oana Matei și Emilian Coruți.

Piatra de temelie pentru o noua biserică

Sâmbătă, 27 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, au oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică din localitate, cu hramul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”, și au binecuvântat locul unde va fi construit viitorul lăcaș de cult. Aceasta se va construi pe strada Henri Coandă, nr. 28, lângă Sala Polivalentă, pe un teren donat de domnul Vasile Iuga.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Dragoș Stroian / Radio Renașterea

Foto credit: Dumitru Cucura

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA