Biserica de lemn „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Calna, monument istoric de secol XVII, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | oct. 30, 2022

În Duminica a 22-a după Rusalii (a bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), 30 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat mica comunitate din localitatea Calna, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii de lemn, unul dintre cele mai vechi monumente istorice de pe Valea Someșului, ce datează din anul 1671.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Restaurat și înfrumusețat în ultimii ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii monument istoric, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, duhovnicul Mănăstirii Stravropoleos din București – protosinghelul Iustin Marchiș (fiu al satului), starețul Mănăstirii „Ștefan Vodă” de la Vad – protos. Nicodim Pop, preotul paroh Ionuț Grigore Rodilă, precum și alți preoți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, pornind de la pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre păcatul indiferenței religioase și sociale.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Stavropoleos” din București, dirijat de arhid. conf. dr. Gabriel Constantin Oprea. La chinonic, interpretele de muzică populară Măriuca Verdeș, Olimpia Guzu Chiș și Anca Petruțiu au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Ionuț Grigore Rodilă a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei, oficialităților și tuturor celor implicați în restaurarea bisericii, în special părintelui Iustin Marchiș, fiu al satului. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Ionuț Grigore Rodilă, iar părintelui protos. Iustin Marchiș, fiu al satului și duhovnicul Mănăstirii Stravropoleos din București, i-a acordat Crucea Arhiepiscopală. Primarului comunei Vad, David Prunean, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar șefului Cancelariei Prim-Ministrului României, cu rang de ministru, Mircea Abrudean, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.

Prezentare de carte

Tot la finalul slujbei, protos. Iustin Marchiș, fiu al satului, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a prezentat două cărți coordonate de dânsul pe care le-a oferit în dar consătenilor săi. Este vorba despre cartea „Calna 700. Studii și evocări despre satul transilvănean și oamenii lui” și volumul II „Mănăstiri și biserici din Transilvania”. De asemenea, prof. Hortensia Pop, fiică a satului, și-a prezentat cartea „Calna – studiu etnografic și folcloric”.

Sfințirea Monumentului Eroilor

De la ora 13.00, Mitropolitul Clujului a sfințit monumentul eroilor din centrul localității Calna. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale.

 

Scurt istoric

Biserica de lemn din Calna, monument istoric de secol XVII, a fost ridicată în anul 1671, în zilele „craiului Ardealului Mihai Apafi”, după inscripția de pe bârna transversală ce încadrează ușa. De mici dimensiuni, lăcașul are pereții ciopliți în bârne de stejar așezate în cununi orizontale, capetele grinzilor fiind îmbinate în „coadă de rândunică”. Prispa se desfășoară pe toată latura de sud, fiind sprijinită de șapte stâlpi decorați cu câte un buton central.

Biserica a cunoscut de-a lungul timpului mai multe reparații: în 1794, în 1900, după ce turla a fost distrusă de o furtună, între 1965 și 1970, când a fost supusă unei restaurări generale, prin grija Direcției Monumentelor Istorice, şi în 2000-2001, când a fost schimbată şindrila de pe acoperiş și refăcută împrejmuirea.

Pictura bisericii s-a păstrat cel mai bine pe peretele-iconostas. Lucrările de conservare-restaurare începute în iunie 2022, prin implicarea părintelui protos. Iustin Marchiş, fiul al satului și duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos din București, au dezvăluit existența a două straturi distincte de pictură. Cel mai recent poate fi datat după 1850, iar stratul inițial, cel originar al picturii, este din 1794. După datele stilistice, ansamblul ar putea fi atribuit, potrivit specialiștilor, zugravului-preot Ioan Pop din Unguraș (astăzi Românași, jud. Sălaj).

Din punct de vedere administrativ, Calna este filie a Parohiei Bogata de Sus, din Protopopiatul Dej, iar paroh al comunităților din Bogata de Sus și Calna este preotul Ionuț Grigore Rodilă.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...