Biserica din cartierul bistrițean Subcetate, sfințită de Mitropolitul Clujului

de | iun. 27, 2021

În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 27 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din cartierul bistrițean Subcetate (zona blocurilor ANL), cu prilejul sfințirii și hramului bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, după 16 ani de la punerea pietrei de temelie.

Apoi, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, proin-protopopul Simion Creța, preotul paroh Viorel Creța, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți despre „Urmarea Domnului Hristos întru sfințenie”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date corul parohiei, dirijat de teologul Ioan Alin Dedean. La chinonic, soprana Alexandra Iuga, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a interpretat mai mutle pricesne.

La finalul slujbei, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a vorbit despre relația dintre Biserică și Stat și a felicitat comunitatea bistrițeană, cu prilejul sfințirii bisericii. Totodată, părintele paroh Viorel Creța a mulțumit ierarhului și tuturor celor ce au ajutat la edificarea bisericii, iar Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoană cu Sfânta Treime.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 17 ani de slujire preoțească, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Viorel Creța. Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, și ex-ministrul Ioan Oltean au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, printre care și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși bistrițeni, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

 

Scurt istoric

Parohia din cartierul Subcetate, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, a fost înfiinţată în anul 2004, pentru a deservi nevoile spirituale ale tinerilor care au primit locuințe în blocurile ANL și nu numai. Este situată în partea nordică a orașului, fiind străjuită de dealul din vecinătate, unde, în urmă cu secole, exista o cetate cu scopul de apărare și supraveghere a împrejurimilor, de aici și denumirea cartierului Subcetate.

Constructia bisericii parohiale a început în anul 2005, când s-a realizat demisolul, iar în perioada 2008-2012, lăcașul de cult a fost zidit și acoperit.

Între anii 2016-2020, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica tempera, realizată de pictorul Gheorghe Croitoru, din Bistrița, care a pictat și icoanele de pe catapeteasmă.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...