Biserica din Chiraleș, resfințită de Mitropolitul Andrei și Mitropolitul Innocentios de Rwanda și Burundi

de | aug. 17, 2019

Biserica parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chiraleș, județul Bistrița-Năsăud, a fost resfințită sâmbătă, 17 august 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, în prezența autorităților locale, județene și centrale și a numeroși credincioși.

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Horațiu Mureșan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Popor flămând și anemic din punct de vedere spiritual”, subliniind faptul că „o lume întreagă, flămână, necăjită, poate veni la o stare foarte bună, dacă se apropie de Hristos care binecuvintează pâinea și vinul și le dă înspre hrană credincioșilor.”

Totodată, Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe cei prezenți să se apropie de Sfintele Taine și să se împărtășească mai des: „În lumea noastră secularizată, foarte mulți oameni nu mai pun accent pe Biserică, pe Liturghie, pe Cuminecătură (…) Vă îndemn pe voi, pe toți, ca în toată duminica, măcar 20-30-40 de oameni să se cuminece, așa spune Evanghelia de astăzi, că altfel suntem anemici din punct de vedere spiritual.”

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi, a adresat creștinilor din Chiraleș un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria participării la acest eveniment istoric din viața comunității lor, spunându-le că, în țara de unde vine, multe din localitățile pe care le păstoreșe nu au biserici, de multe ori oficiind Sfânta Liturghie sub copaci.

Părintele paroh Horațiu Mureșan a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, ÎPS Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Horațiu Mureșan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, toți binefăcătorii au fost distinși cu distincții și diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chiraleș a fost zidită între anii 1929-1934. Târnosirea ei a avut loc la data de 4 noiembrie 1934, în anul 1999 au fost binecuvântate lucrările de înfrumusețare și consolidare, biserica fiind împodobită cu pictură tradițională.

Între anii 2005-2019, lăcașul de cult a fost renovat în totalitate, atât la exterior, cât și la interior.

Mai multe fotografii AICI  

Biserica parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chiraleș, județul Bistrița-Năsăud, a fost resfințită…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 17 august 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...