Biserica din Șendroaia a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei

de | aug. 9, 2020

În Duminica a 9-a după Rusalii, 9 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Șendroaia, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud. După obiceiul strămoșesc, la intrarea în sat, ierarhul a fost întâmpinat de călăreți, îmbrăcați în straie populare specifice zonei. 

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit noua biserică din localitate, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, ridicată cu mari eforturi, în ultimii 15 ani, de credincioșii din sat, puțin peste 30 de familii, dar si de fiii satului, plecați majoritatea în străinătate.

Apoi, în fața lăcașului de cult, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Cristian-Maftei Țermure, preotul Simion Sigartău, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat: „Biserica rămâne corabia de salvare și pentru omul veacului XXI”.

„Sfânta Biserică este corabia mântuirii, este barca de salvare pentru tot neamul omenesc, inclusiv pentru oamenii din veacul al XXI-lea.”

„Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei, capitolul 10, versetele 24 și 25, ne sfătuiește că e bine să nu uităm de Biserică, să nu uităm să participăm la Sfânta Liturghie, și zice așa: «să luăm seama unul altuia, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune,fără să părăsim Biserica noastră, precum le este obiceiul unora, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult, cu cât vedeţi că se apropie ziua aceea.» Așadar, iubiți frați și surori, Biserica este corabia mântuirii, la cârma corabiei este Domnul Iisus Hristos, în corabie este și Maica Domnului, și așa cum Petru, când era să se înece în valuri, a fost ridicat de mână de Domnul Hristos, și dus în corabie. Așa și noi, suntem duși în corabia mântuirii, către țărmul mântuirii, prin rugăciunile Maicii Domnului, fiind salvați și mântuiți, câștigând viața cea de veci prin jertfa Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus ierarhul, în omilia sa.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența localnicilor și a fiilor satului, precum și a oficialităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Pentru întreaga activitate desfășurată și pentru contribuția adusă la edificarea bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Cristian-Maftei Țermure, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar fostului paroh, preotului Simion Sigartău, i-a acordat Crucea Arhiepiscopală. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

Scurt istoric

Piatra de temelie a bisericii din Șendroaia, cu hramul „ Duminica Tuturor Sfinților”, a fost pusă în anul 2005.

În perioada 2005-2017, preotul Simion Sigartău, fost paroh aproape 40 de ani în Parohia Târlișua, prin contribuția credincioșilor, a Consiliului Local și a Departamentului Cultelor, a reușit să ridice biserica, să o tencuiască, atât la interior, cât și la exterior, precum și să realizeze pictura, în tehnica tempera, în altarul sfântului lăcaș.

Din ianuarie 2017, biserica a devenit filie a Parohiei Molișet, Protopopiatul Beclean, unde paroh este preotul Cristian Ţermure, cel care a finalizat lucrările la biserică.

Mai multe fotografii AICI  

În Duminica a 9-a după Rusalii, 9 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 9 august 2020

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Vasile Hertely

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...