Campusul universitar „Nicolae Ivan”, la ceas de sărbătoare

de Editorial

Realizând cât de importantă este educarea tinerilor pentru viitorul Bisericii și al țării, episcopul Nicoale Ivan, marele ctitor al eparhiei noastre, la puțină vreme după ce a reînființat eparhia Clujului, a înființat și școala teologică, în anul 1924.

Printre primele gânduri, după cum însuși mărturisea, după ce Dumnzeu l-a chemat la cârma acestei eparhii, pentru Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a fost ridicarea unui campus teologic universitar, iar patronul ales, la sugestia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, este tocmai Nicolae Ivan. Piatra de temelie a fost pusă pe 23 mai 2011, iar inaugurarea Facultății și sfințirea paraclisului au avut loc pe 6 decembrie 2013. În prezent, în cadrul acestui campus modern, funcționează și un cămin pentru studenții teologi, care cuprinde și o cantină unde se servește masa zilnic.

Anul 1918 a însemnat, pentru românismul transilvănean, șansa dobândirii legitimei vizibilități publice, a regenerării și a încetării definitive a persecuțiilor. S-au reînființat instituții de mare relevanță publică, printre care Eparhia Ortodoxă a Clujului, în 1921 (ridicată la rang de „arhiepiscopie” în anul 1973, iar în 2005, devenit centru mitropolitan), instituția „matrice” a tuturor formelor de învățământ teologic ortodox ulterioare din arealul clujean.

Fondatorul instituțional al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este chiar ctitorul eparhiei clujene, dinamicul episcop Nicolae Ivan. Deschiderea oficială a cursurilor s-a făcut de ziua Sfântului Nicolae a anului 1924, ocrotitorul personal al întemeietorului.

Fondatorul sediului nou al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este cel de-al cincilea titular (în istoria recentă) al scaunului eparhial clujean și cel de-al doilea titular al scaunului mitropolitan, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei (ctitor și al învățământului teologic ortodox din Alba-Iulia). Inaugurarea sediului s-a făcut la 6 decembrie 2013, la doi ani de la punerea pietrei de temelie și la aproape 90 de ani de la întemeierea instituțională a facultății.

“Într-o instituție de învățământ teologic vocațional, „laboratorul” cel mai important, spațiul didactic de referință este Capela; și la facultatea noastră, ea este arealul căruia i s-a acordat maximă atenție, încă de la construcție; este spațiul cel mai generos, care ar putea conține întreg efectivul de studenți ai școlii. Silueta ei este intenționat, premeditat vizibilă arhitectonic în ansamblul construcției, chiar de la mari distanțe geografice.

Biserica teologilor este locul unde studenții se pot exersa în cunoașterea interioară a lui Dumnezeu; aici se deprinde de către învățăcei cel mai important lucru: arta rugăciunii. Cunoaștem cu toții faptul că, de la căderea în păcat a omului, contactul cu Dumnezeu nu mai este un lucru ce se obține instantaneu, fără un minim efort în această direcție. Trebuie să înveți, să insiști, să depui pasiune pentru a reuși să „construiești” o anumită intimitate cu Dumnezeu, pentru a-ți deschide inima și ființa interioară spre Transcendent și Absolut.

Mai putem adăuga că Paraclisul este locul din întreg campusul ce beneficiază de o maximă sacramentalitate; noi mai avem în școală și un cabinet de practică liturgică, unde studenții învață deprinderile cultice cu obiecte de cult nesfințite, mai avem un amfiteatru de muzică unde învață să cânte sfintele slujbe pe o voce sau armonizat, dar intensitatea sacramental-liturgică a Bisericii (închinată Sf. Nicolae) nu poate fi egalată de nici un alt spațiu. La sfințirea ei au participat mulți ierarhi și vreo 5 mitropoliți din cadrul Sf. Sinod al BOR.

Înaltpreasfințitul a ținut ca arealul interior al Bisericii să fie executat la standarde foarte înalte, respectiv să existe un mobilier foarte frumos sculptat și fin, o pictură de mare calitate artistică, în stil neobizantin, un candelabru specific Ortodoxiei răsăritene, pentru ca viitorii slujitori ai altarelor să-și familiarizeze ochii în timpul studiilor cu valori autentice, și mai apoi, ajungând în parohie, chiar dacă vor mai coborî puțin din standarde, să rămână în parametrii esteticului autentic, neviciat de kitsch-ul ce a invadat piața postmodernă. 

La capelă se desfășoară programul zilnic de slujbe publice al studenților teologi,  și tot aici au șansa să se roage și individual, ori de cîte ori doresc, pe parcursul zilei sau al nopții. Capela universitară are o importanță capitală în formarea duhovnicească a viitorilor misionari ai Bisericii, și noi considerăm că ea este locul unde bate inima întregii noastre instituții de învățământ: toți vectorii Campusului nostru își regăsesc în biserică epicentrul (precum spicele de grâu într-un coș).

Mulțumim mult Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru întreaga construcție, pentru ambele clădiri, dar cu precădere pentru accentul pe care l-a pus pe Capelă, care este locul ce merită vizitat de toți cei care ne treg pragul, pentru că este o bijuterie artistică închinată Sfântului Nicolae. ”(Arhim. Prof. univ. dr. Teofil Tia, duhovnicul studenților teologi clujeni)

Actualmente Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are toate cele patru specializări teologice posibile în România: Teologie pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență socială și Artă Sacră („Creație” și „Restaurare”). De asemenea, există la Cluj-Napoca toate cele trei niveluri de studii: licență, masterat, doctorat.

Faptul că Părintele Mitropolit Andrei a considerat Facultatea de teologie o prioritate în strategia sa misionară, flatează, dar și responsabilizează enorm cadrele didactice și studenții, credibilizând activitatea academică și eforturile științifice și de cercetare.

Inaugurarea noii clădiri a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, constituie un moment de răscruce din istoria învățământului clujean – nu este doar momentul dobândirii unei noi conștiințe de sine, ci și prilejul de revărsare în societate a unor noi energii sfințitoare și transfiguratoare. Formarea corectă a tinerilor de astăzi este garanția că mâine, în lume, va acționa o Biserică dinamică, cu oameni competenți și dăruiți misiunii.

Reportaj
Reportaj
Campusul universitar „Nicolae Ivan”, la ceas de sărbătoare
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Editorial
Fecioara Maria – Maică a rugăciunii | Arhim. Simeon Pintea

Fecioara Maria – Maică a rugăciunii | Arhim. Simeon Pintea

Întreaga existență a Maicii Domnului se desfășoară pe un fundal al rugăciunii neîncetate. Ea însăși este rodul rugăciunii. Sfinții și drepții ei părinți Ioachim și Ana, în ciuda faptului că erau sterpi și înaintați în vârstă, n-au încetat nicio clipă a nădăjdui. Iar...

Arhiepiscopul Teofil Herineanu, un om deasupra timpului său

Arhiepiscopul Teofil Herineanu, un om deasupra timpului său

Pr. Bogdan Ivanov O trăsătură a acestui venerabil ierarh al Bisericii a fost discreţia, care l-a caracterizat pe tot parcursul vieţii lui, datorită căreia de multe ori biografia şi omul dispăreau în faţa figurii şi misiunii arhiereului. Aceeaşi discreţie i-a marcat...