Canonul cel Mare și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Mânăstirea Rohia

de | mart. 20, 2024

Miercuri, 20 martie 2024, a treia zi din prima săptămână a Postului Mare din acest an, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a slujit la Mânăstirea Rohia, unde a oficiat, în biserica nouă a Mănăstirii, partea a treia a Canonului Cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmat de Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. 

Din soborul slujitor au făcut parte: Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mânăstirii Rohia şi exarhul mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Cornel Mihai Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.

Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

„Suntem în cea de a treia seară a primei săptămâni a Sfântului şi Marelui Post al Paştilor, Postul Învierii Domnului, când se citeşte cea de treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Am făcut o tradiţie, de când am plecat cu ascultare lângă Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Iustinian, ca să venim să mângâiem părinţii şi credincioşii şi să fim împreună cu ei în prima săptămână a Postului Mare, cel puţin în una din seri, pentru că atmosfera aici, în Ţara Lăpuşului, este una deosebită. Datorită Mănăstirii Rohia, IPS Iustinian, a părintelui Serafim, a printelui Nicolae Steinhardt, a părinţilor care au vieţuit aici, cu viaţă îmbunătăţită, s-a transmis această atmosferă duhovnicească şi evlavia Postului cel Mare în toată Ţara Lăpuşului. Nicăieri în Eparhie nu este atât de iubită slujba Canonului cel Mare ca şi aici, în Ţara Lăpuşului, şi de aceea, eu numesc Ţara Lăpuşului Ţara Pocăinţei, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Oamenii credincioşi înţeleg cum se posteşte. Unesc postul cu postirea. Sunt peste 45 de ani de când am început această călătorie, frumoasă călătorie, şi poveste duhovnicească ce continuă. Şi continuă cu mult folos duhovnicesc pentru noi şi pentru poporul lui Dumnezeu, pentru că fiecare vreme, fiecare perioadă a anului bisericesc este o cale către Împărăţia lui Dumnezeu, pe care, împreună, cler şi popor, o parcurgem. Cu atât mai mult această perioadă care chiar se numeşte călătorie duhovnicească sau scară către cer. Sfântul Andrei Criteanul este păstorul şi învăţătorul nostru. Este păstorul şi învăţătorul pocăinţei cel care ne-a lăsat această moştenire. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a ajutat şi anul acesta să urcăm şi să fim împreună şi să începem această călătorie, intrând în războiul cel nevăzut sau în lupta duhovnicească, purtând toate armele duhovniceşti: cu postul, cu postirea, rugăciunea şi fapta bună. Aceasta este calea pe care călătoresc creştinii şi fiii Bisericii noastre. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de teologul Florian Vois. 

În rândul credincioşilor s-au aflat Mitru Leşe, primarul din Tg. Lăpuş și Nicolae Burzo, primarul din Groşii Ţibleşului.

AUTOR: Andrei Fărcaş | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre” 

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...