Capela mortuară din Someșu Rece, sfințită de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului

de | oct. 3, 2020 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat joi, 1 octombrie, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, în localitatea clujeană Someșu Rece, Protopopiatul Huedin, unde a binecuvântat noua capelă mortuară, construită de Consiliul Local al Comunei Gilău, în imediata apropiere a cimitirului parohial.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretar de cabinet al Episcopului-vicar, preotul paroh Ștefăniță Elefteriu, precum și preoții din parohiile învecinate.

Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat grija pentru înmormântarea celor adormiți:

„În condițiile vremii, ni se oferă un locaș unde cel plecat în eternitate să se odihnească pentru trei zile, să vină ceilalți să se roage pentru el și apoi să-l așeze în cimitirul din apropiere, acolo așteptându-și chemarea la învierea cea de obște. E mare lucru ca plecarea noastră în eternitate să fie pregătită și să se întâmple în cele mai bune condiții, duhovnicești mai înainte de orice, iar apoi în cele materiale, exterioare”.

Primarul comunei Gilău, ing. Dumitru Sfârlea a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni, ca o apreciere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cei 24 de ani la Primăria Comunei Gilău.(20 ani ca primar și 4 ani ca viceprimar)

Primarul comunei Gilău i-a oferit în dar Preasfințitului Părinte Benedict monografia comunei, intitulată „Splendoarea Gilăului”.

Ultimele articole

Vârstele omului

Vârstele omului

Părintele Arsenie Papacioc a fost întrebat oarecând: „Preacuvioase, ce diferență credeți că există între inteligența tinereții și înțelepciunea bătrâneții? Vă răspund printr-o cugetare franțuzească, zisa părintele: Dacă tinerețea ar ști, dacă bătrânețea ar...

25 iulie – Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sf. Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Eupraxia și Olimpiada Duminica a V-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei)

25 iulie – Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sf. Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Eupraxia și Olimpiada Duminica a V-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei)

Sfânta Ana era din seminția lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 î.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, a născut pe Salomi; Sovi,...

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit joi, 22 iulie 2021, vârsta de 70 de ani.  Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și...