Cartea Psalmilor – Exegeză și Teologie | Preambul: Psalmul 1

de | mai 12, 2022

Primul psalm al întregii Psaltiri este considerat, de majoritatea bibliștilor, drept un preambul al tuturor psalmilor, el are darul de-a condensa întreaga învățătură sapiențială a Vechiului Testament. Tocmai de aceea, am considerat că este obligatoriu să începem emisiunile noastre cu explicarea acestui psalm, chiar dacă el nu face parte din nicio categorie din cele pe care le-am propus spre analiză. El, de fapt, transcede și înglobează simultan întreaga Psaltire.

Psalmul 1 este o introducere potrivită a Psaltirii pentru că rezumă cele două căi deschise omului: calea celor drepți, sau neprihăniți, și calea celor răi, celor fărădelege. El poate fi considerat un psalm sapiențial, datorită prezentării acestor două căi amintite, a folosirii comparațiilor, a anunțării binecuvântărilor și a importanței fundamentale a Legii, pentru a duce o viață împlinită și plină de fericire. Temele acestea perene (binele și răul, calea strâmtă și calea largă, dreptul și păcătosul) apar des menționate nu doar în Cartea Psalmilor, ci în toată literatura didactico-poetică a Vechiului Testament.

Textul psalmic îl prezintă pe omul binecuvântat, care duce o viață nepătată și prosperă, în conformitate cu Dabar, cu Logosul, cu Tora – cu dimensiunea creatoare și restauratoare a Cuvântului lui Dumnezeu. Prin contrast, îl prezintă și pe omul rău, cel nelegiuit ce va pieri în păcatele lui, dacă nu se schimbă, dacă nu se pocăiește.

Cartea Psalmilor - Exegeză și Teologie
Cartea Psalmilor - Exegeză și Teologie
Cartea Psalmilor - Exegeză și Teologie | Preambul: Psalmul 1
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/cvarga/" target="_self">Pr. Cătălin Varga</a>

Pr. Cătălin Varga

Cătălin Varga, Preot Paroh în municipiul Turda, Parohia Ortodoxă Oprișani I, județul Cluj: (Doctor în Teologie, disciplina Studiul Vechiului Testament, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca); (Doctorand în Litere, disciplina Filologie românească, Universitatea A.I. Cuza din Iași). Cărți științifice publicate: 1. Few New Testament Studies: An Orthodox Apology, Saarbrücken, 2016, 176 p. ; 2. Răscumpărare și Îndreptare. Scurte explicații exegetice la Apostolul Duminicilor de peste an, Sibiu, 2018, 403 p. ; 3. Omilii în timp de Război: Biserica Ortodoxă Română în timpul Primei Conflagrații Mondiale, Cluj-Napoca, 2018, 368 p.; 4. Structuri retorice și omiletice reflectate în unele scrieri ale Noului Testament; Cluj-Napoca, 2019, 424 p. ; 5. Drepturile omului în Vechiul Testament, Cluj-Napoca, 2021, 478 p. ; 6. Exegetical and Theological Biblical Studies, Chișinău, 2021, 214 p. ; 7. Studii de Traductologie și Teologie Biblică, Cluj-Napoca, 2021, 394 p. Volume de versuri publicate: 1. Epitalam. 2. Renașteri baptismale. 3. Psalmii celor 7 trepte. Autor a peste 75 de studii științifice. Membru al următoarelor Asociații și Centre Universitare: 1. Orthodox Center for the Advancement of Biblical Studies (SUA); 2. Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA (Gherla); 3. Uniunea Bibliștilor din România (Sibiu); 4. Asociația de Filologie și Hermeneutică Biblică din România (Iași).

Emisiuni recente

Maica Domnului – model pentru viețuirea monahală

Maica Domnului – model pentru viețuirea monahală

Prin afierosirea totală lui Dumnezeu, prin modul de asumare a celor trei voturi - fecioria, ascultarea și sărăcia, prin nevoința lor, monahii întrupează în modul cel mai plenar viețuirea creștină. Modelul lor absolut, ca pentru toți creștinii, este Mântuitorul Iisus...

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.