Castelul Teleki din Posmuș, reabilitat cu fonduri europene, inaugurat în prezența Mitropolitului Andrei

de | sept. 9, 2022 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 9 septembrie 2022, la inaugurarea și deschiderea porților Castelului Teleki din Posmuș, monument istoric de secol XVIII, restaurat și reabilitat cu fonduri europene, printr-un proiect demarat și finalizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Momentul a avut loc de la ora 13:00, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de reabilitare și restaurare efectuate la edificiul istoric.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei implicați în restaurarea și înfrumusețarea castelului, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

„Am binecuvântat acest castel care a fost restaurat prin purtarea de grijă a Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, a domnului preşedinte Emil Radu Moldovan. Să ne aducem aminte că în istorie cei ce l-au zidit, Teleki şi anturajul său, poate n-au fost de aceeaşi confesiune cu noi, dar cred că Domnul Iisus Hristos este Cel care ne adună pe toţi laolaltă şi ne înfrăţeşte pe toţi. Eu cred că oricare au fost cei care au pus temelia acestui castel – Dumnezeu să-i odihnească acolo sus în Împărăţia Sa –, cei care astăzi îl vor folosi şi cei care astăzi îl au în proprietate – Consiliul Judeţean şi instituţiile de cultură din acest judeţ – îl vor folosi aşa cum se cuvine”, a spus Mitropolitul Andrei.

Totodată, alocuțiuni au rostit și următorii: președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, viceprim-ministrul României – Kelemen Hunor, ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Ioan Marcel Boloș și managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – Alexandru Gavrilaș.

„Aş vreau să-i mulţumesc Bunului Dumnezeu că ne-a îngăduit să fim cu toţii aici pentru a participa la inaugurarea şi redarea vieţii acestui minunat monument arhitectonic într-unul dintre cele mai frumoase din ţară. Are o istorie lungă. E un moment de sărbătoare şi vă rog să-mi permiteţi să folosesc acest prilej să le mulţumesc tuturor colegilor mei care au fost implicaţi în derularea acestui proiect. (…) Mă bucur că, într-un târziu, am găsit, împreună cu prietenii şi partenerii noştri de la ADR Nord-Vest  o finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 care a salvat, împreună cu contribuţia Guvernului României şi a Consiliului Judeţean, acest minunat castel. Vorbim de o investiţie 25.570 mii lei, aproximativ 5,2 milioane euro, o finanţare mixtă: 18 milioane fonduri europene, 2,8 milioane – Guvernul României, 4,3 milioane – Consiliul Judeţean”, a spus preşedintele Emil Radu Moldovan, conform Cotidianului bistrițean Răsunetul.

Manifesările dedicate finalizării reabilitării Castelului Teleki și deschiderii porților sunt organizate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Festivalul ArtCast Teleki

Festivalul ArtCast Teleki marchează deschiderea porților castelului și își propune să aducă în atenție „implicarea societăţii civile în salvarea, protejarea şi revitalizarea vieţii culturale din jurul castelului”, potrivit informațiilor furnizate pentru AGERPRES de către managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, în administrarea căruia se află castelul de la Posmuş.

Astfel, în perioada 9-11 septembrie, în incinta castelului de la Posmuș, publicul este invitat să descopere un loc încărcat de istorie, prin artă, cultură, film, muzică, produse locale, ateliere de creație, expoziții, artă culinară și altele prin care să poată fi descoperit un loc de poveste din Poarta Transilvaniei – Bistrița-Năsăud. Programul detaliat AICI

Scurt istoric al Castelului Teleki

Castelul Teleki din localitatea Posmuş se află pe raza comunei Şieu, județul Bistrița-Năsăud. Este clădit pe pământul ce a aparținut lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, mai apoi al Cancelarului Transilvaniei Mihaly Teleki, conform managerului Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş.

Din clădiri din lemn și anexe gospodărești, se clădește după 1746, ceea ce va deveni un castel, în timpul contelui Pal Teleki de Szek. Acest fapt este demonstrat şi de prezenţa stemei compuse Teleki-Haller (stema soţiei lui Pal Teleki, Borbala Haller de Hallerkeo (1719-1770), cei doi căsătorindu-se în anul 1744), aflată deasupra porţii principale, respectiv data inscripţionată pe bolţarul uşii corpului de locuinţă: anul 1752.

Conform istoricului de artă B. Nagy Margit, corpul de locuit de la Posmuş este exemplul tipic al habitatului din secolul al XVIII-lea, cu elemente stilistice baroce, a tipului de curie nobiliară de la sfârşitul secolului al XVII-lea, compus din două şiruri de încăperi cu trei camere.

În anul 1945 castelul a fost naţionalizat. Conform amintirilor ultimului proprietar, mobilierul şi operele de artă ale castelului au fost duse cu o căruţă, iar statuile din sala de mese şi grădină au dispărut treptat. Nagy Margit a strâns statuile încă existente în anii 1970 şi le-a depus la muzeele de istorie din Bistriţa şi Cluj. Ansamblul a fucţionat ca sediul Întreprinderii Agricole de Stat, fiind abandonat după revoluţia din 1989.

Ansamblul era înconjurat de grădini mixte. De strajă, stă stejarul de peste 600 de ani (care există și astăzi), monument al naturii ce a prins rădăcini în 1406 și a fost și continuă să fie martor la clădirea Castelului Teleki din Posmuș.

Povestea castelului, mistuit de incendii, clădit și reclădit, a continuat prin proiectul de reabilitare semnat în noiembrie 2017, fiind demarat și finalizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, având ca sursă de finanțare Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural” și bugetul propriu. Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană a fost de aproximativ 5,2 milioane de euro.

Obiectivul general al proiectului este păstrarea, valorificarea patrimoniului cultural al judeţului Bistrița-Năsăud și a identității culturale prin restaurarea, reabilitarea și redarea imaginii originale a castelului Teleki din Posmuş, aflat acum în grija Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Castelul, în urma reabilitării, va putea fi vizitat, fiind deschis tuturor vizitatorilor.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ziarul Răsunetul și Alex Marica

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...