Cel de-al 10-lea hram al Parohiei „Sf. Ier. Nectarie” din Dej, sărbătorit în prezența Mitropolitului Andrei

de | nov. 9, 2020

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, luni, 9 noiembrie 2020, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Dej și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pentru al 10-lea an consecutiv. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul cumunității dejene.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului și parohul bisericii – preotul Ioan Buftea, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej – preotul Costinel Șoaită, preotul Dacian Dumitru Șanta (Parohia Sîngeorz-Băi I) și preotul Aurelian Marian Tocheș (Parohia Toaca, județul Mureș).

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la versetul scripturistic „bolnav am fost şi M-aţi cercetat”, din capitolul 25 al Evangheliei după Matei, ierarhul a arătat cum „Sfântul Nectarie, tămăduitorul celor bolnavi”, a pus în practică faptele milei trupești, ajutându-i pe mulți bolnavi.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, preotul paroh, protopopul Ioan Buftea, a mulțumit chiriarhului pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă, precum și tuturor celor prezenți la cel de-al zecelea hram al bisericii, zi în care s-au împlinit și 100 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nectarie.

Manifestarea religioasă s-a desfășurat cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de Covid-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Parohia Dej V, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie, este una din parohiile tinere ale orașului, fiind înființată în data de 15 mai 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale creștinilor de pe strada Crângului. Piatra de temelie a fost pusă în același an, în data de 13 august 2011.

Până în anul 2016, slujbele au fost oficiate într-un paraclis provizoriu, timp în care se lucra la biserica mare de zid. Începând cu slujba Învierii din același an, slujbele se desfășoară în biserica de zid, care se află în proces de pictare în tehnica frescă.

Săptămânal, în biserica parohiei, se organizează diverse întâlniri și activități, în parteneriat cu Grădinița „Lumea Piticilor” din Dej și cu Liga Tinerilor Ortodocși din Dej.

De asemenea, în sfântul lăcaș se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Încă de la înființare, parohia este păstorită de preotul Ioan Buftea. Acesta, începând cu data de 14 ianuarie 2015, a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Dan Popescu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...