Centrul „Sf. Ier. Nectarie”, 5 ani de la înființare

de | mai 8, 2018

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” împlinește astăzi, 8 mai, 5 ani de la primirea primului pacient. Centrul a fost înființat în anul 2013, la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Vicar Vasile Someșanul, fiind aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului.

Inițial, Centrul dispunea de o capacitate de 20 de locuri. În următorii ani, din cauza solicitărilor care depășeau cu mult posibilitățile de găzduire ale Centrului, capacitatea instituției a fost dublată, astfel că la ora actuală pot fi asistați simultan 40 de pacienți.

Chiar dacă îngrijirile paliative se adresează pacienților cu boli cronice progresive, specificul principal al Centrului este patologia oncologică, în diverse stadii ale bolii, dar mai ales în stările avansate și terminale.

Serviciile sunt oferite gratuit, fără discriminări legate de etnie sau confesiune, pe o perioadă de 21 de zile, cu posibilitatea reinternării atunci când situația o impune.

Proiectul este unul național, fapt demonstrat de diversitatea locurilor de proveniență a pacienților. Au fost asistați pacienți din județele: Cluj, Alba, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Mureș, Satu-Mare, Sibiu, Bihor, Bacău, Caraș-Severin, Hunedoara, Brăila, Constanța, Galați, Olt, Suceava, Vâlcea și București.

În perioada mai 2013 – mai 2018, au fost asistați un număr de 2463 de pacienți, totalizând 44262 de zile de îngrijire. Rata de utilizare a paturilor a depășit 92%, cu mult peste media națională.

La ceas aniversar, se cuvine să aducem mulțumire ÎPS Părinte Mitropolit Andrei și PS Părinte Episcop Vasile pentru prețuirea și grija deosebită pe care le au față de acest proiect, celor 50 de angajați ai Centrului, precum și tuturor oamenilor de bine care fac sustenabilă existența acestei instituții unice în peisajul medical clujean.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...