Cete de colindători la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca | Nașterea Domnului 2023

de | dec. 20, 2023

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului, la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul, primesc zeci de cete de colindători din cele două județe ale Eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și din alte zone ale țării.

Miercuri, 20 decembrie 2023, în prima parte a zilei, printre colindătorii care au pășit pragul reședinței se numără: peste 130 de elevi din cele cinci clase de la ciclul primar al Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Gherla, care, din toamna anului 2021, își desfășoară activitatea didactică la demisolul Bisericii „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Parohiei Gherla III, în spațiul pus la dispoziție de parohie, deoarece clădirea școlii a intrat într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Aceștia au fost însoțiți de doamnele profesoare și de protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip; Corul Bisericii Ortodoxe din Ceaba, împreună cu preotul paroh Adrian Grigoreanu; un grup de colindători de la Inspectoratul de Jandarmi și de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, însoțit de preotul militar Radu Cotuțiu; un grup de colindători de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, alături de inspectorul-șef general de brigadă Ion Moldovan și de preotul misionar Ovidiu Man; un grup de militari de la Divizia 4 Infanterie „Gemina”, alături de preotul militar Cosmin Copaciu; un grup de elevi din clasa a III-a de la Școala Gimnazială Cămărașu, însoțit de prof. înv. primar Felomena Bucur și de prof. de religie Dana Pop.

De la ora 14:00, în curtea Reședinței Mitropolitane, cei doi ierarhi au fost colindați de profesorii și cei peste 300 de elevi din ciclul liceal de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, în frunte cu directorul instituției de învățământ – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit celor prezenți pentru frumoasele colinde, i-a felicitat pentru că promovează și păstrează vii tradițiile și obiceiurile românești și le-a adresat îndemnuri duhovnicești, însoțite de îndătinatele urări de sărbători. Ca răsplată pentru colind, ierarhul le-a oferit copiilor pachete cu dulciuri, iar adulților cozonac și câte un calendar creștin ortodox cu însemnări pentru anul 2024.

În după-amiaza zilei, au mai colindat și alte cete, printre care: grupul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși (ATCOR) Gherla, coordonat de preotul  Sorin Botiș; un grup de copii de la Școala Gimnazială „Ștefan Pascu” din Apahida,  alături de preotul Sorin Trîncă; grupul de copii și tineri al Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, coordonat de părintele stareț Grigorie Benea, grupul de copii și tineri al Parohiei Ortodoxe Domnești, împreună cu preotul paroh Florin Gordon; un grup de studenți din cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Cluj-Napoca, împreună cu părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR; Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca, precum și alte cete de colindători.

 

Conform tradiției, în fiecare an, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, cei doi ierarhi primesc zeci de cete de colindători din cele două județe ale Eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și din alte zone ale țării.

Primii colindători de anul acesta au venit la Centrul Mitropolitan încă de săptămâna trecută și continuă să vină până la Crăciun.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa și Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...