Cinstirea Sfinților. Sfânta Parascheva de la Iași

de | oct. 14, 2021

Istoria moaștelor Sfintei începe în jurul anului 1235, când au fost strămutate din satul natal Epivat la Târnovo. În această ediție a emisiunii Evanghelie și Liturghie vom medita asupra acestui parcurs al moaștelor Sfintei Parascheva și, mai ales, asupra a ceea ce înseamnă Sfintele Moaște ca semne ale morții și învierii în Hristos.

Sfânta Parascheva, cea mai cinstită Sfântă din sud-estul Europei, este cunoscută în basmele românești vechi sub numele de Sfânta Vineri.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva ne aduce aminte, nouă, celor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, de ctitoria voievodală de la Feleac, prima catedrală a creștinilor din această zonă.

Evanghelie și Liturghie
Evanghelie și Liturghie
Cinstirea Sfinților. Sfânta Parascheva de la Iași
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Taina nunții și familia creștină – partea a IX-a

Taina nunții și familia creștină – partea a IX-a

Ne propunem să vorbim și în această emisiune (difuzată în data de 28 septembrie 2024) pe marginea temei Taina nunții și familia creștină. Familia are la bază dragostea și unirea dintre cei doi miri și se întemeiează pe harul lui Dumnezeu conferit în Taina Cununiei....

Taina nunții și familia creștină – partea a IX-a

Despre rugăciune. Cultul public

Și în cadrul aceastei emisiuni (difuzată în data de 21 septembrie 2024) vom discuta despre rugăciune - o lucrare de căpetenie pentru viața noastră duhovnicească. Rugăciunea are și un caracter particular și unul public - ambele fiind într-o strânsă legătură. Prin...