Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu” – Ediția a XI-a

de | mart. 14, 2024

Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, ajuns la cea de-a XI-a ediție, a marcat spaţiul cultural clujean al acestui început de primăvară printr-o manifestare devenită deja tradiţie. Evenimentul a avut loc joi, 14 martie 2024, de la ora 18:00, în sala „Auditorium Maximum” (Casa Universitarilor) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi a cuprins trei momente de referinţă: cuvântul de binecuvântare al ierarhului, prefaţa muzicală, cuvântul invitatului special al ediției din acest an și concertul propriu-zis al Cvartetului Transilvan.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în calitate de președinte al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea vrednicului de pomenire ierarh.

 

De asemenea, un cuvânt evocator a rostit și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, ucenic de-al Mitropolitului Bartolomeu.

 

Prefața muzicală a fost susținută de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean. Corala a susținut un recital muzical din repertoriul coral bisericesc și tradițional românesc.

Invitatul special al ediției din acest an, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, care este și membru în Colegiul Director al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a vorbit despre personalitatea ierarhului și cărturarului Bartolomeu Valeriu Anania și a ținut o prelegere despre rolul Bisericii în societatea modernă.

A urmat concertul propriu-zis, fiind susținut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, format din Gabriel Croitoru – vioara I, Nicuşor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărăşan – violă şi Vasile Jucan – violoncel. Din repertoriu au făcut parte lucrări din Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Antonin Dvořák, Jules Massenet,  Edward Elgar, John Williams și Carlos Gardel.

În frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la concert au participat numeroși clerici, teologi, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice, precum și alți invitați.

Moderatorul evenimentului a fost părintele lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și administratorul Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”.

Prin acest moment, aflat la a XI-a ediție, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” îşi propune să-şi confirme deschiderea ei culturală, dar și să promoveze proiectul generos al acordării de burse tinerilor merituoși, dar lipsiți de posibilități financiare. Până în prezent, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 499 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.345.500 lei, conform pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în anul 2008 şi reprezintă „proiectul generos şi inspirat al unui om cu viziuni largi, care a ştiut să ofere și după plecarea sa din această lume o şansă pentru tinerii merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale”. Fundația are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi, din resursele proprii, pe care le administrează potrivit dorinţei fondatorului ei, vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania.

 

Scurtă biografie

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, în perioada 1993-2011, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Ierarhul este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și de Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul). În prezent, în fața Catedralei din Piața Avram Iancu se găsesc statuile a doi ierarhi (Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Batolomeu Anania). Acestea au fost inaugurate și sfințite în anul 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului a marcat simbolic Centenarul Marii Uniri, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării. Biografia detaliată a Mitropolitului Bartolomeu AICI 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...